Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is groen beleggen?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 12 feb 2021
Wat is groen beleggen?

Groen beleggen betekent dat je belegt in fondsen die deelnemen aan projecten voor het beschermen of verbeteren van het milieu. Dit is een vorm van duurzaam beleggen, maar dan specifiek gericht op milieubescherming.

Aandacht voor het milieu en groen wordt steeds belangrijker, waardoor groen beleggen steeds populairder wordt. Daarnaast kun je met groene beleggingen profiteren van een belastingvrijstelling. In 2020 is deze opnieuw verhoogd.

Het verschil tussen groen beleggen en duurzaam beleggen

Groen beleggen en duurzaam beleggen zijn twee termen die vaak met elkaar worden verward en daardoor verkeerd worden gebruikt. Om verwarring te voorkomen willen we hier het verschil tussen de twee duidelijk maken.

Duurzaam beleggen is het beleggen in fondsen en instanties die investeren in verbetering en bescherming van milieu en klimaat, maar ook hun verantwoording nemen voor onder andere mensenrechten, anti-corruptie en arbeidsomstandigheden. Door in deze fondsen te beleggen, steun je dus een duurzame ontwikkeling van de maatschappij. 

Groen beleggen kan worden gezien als een onderdeel van duurzaam beleggen. Groen beleggen heeft namelijk specifiek betrekking op verbetering en bescherming van het milieu. Voor het beleggen in een groenfonds, ontvang je een lager rendement dan voor andere beleggingen. Op deze manier kan de bank tegen een lage rente geld lenen aan projecten en instanties die milieubescherming en -verbetering realiseren. Om de lagere uitkering voor je belegging te compenseren, ontvang je voor groen beleggen een belastingvrijstelling, bij enkel duurzaam beleggen is dit niet het geval. 

E-book duurzaam beleggen

  • Wat is duurzaam beleggen?
  • Duurzame beleggingsmethodes
  • Waarom is het zo populair?
  • Rendement van duurzaam beleggen
  • Hoe Axento duurzaam belegt

Waarom groen beleggen?

Groen beleggen heeft verschillende voordelen. Allereerst is er natuurlijk de belastingvrijstelling die je ontvangt. Hieronder leggen we dit verder uit. Een tweede voordeel is het steunen en stimuleren van de verbetering en bescherming van het milieu. Als je probeert om zo duurzaam en groen mogelijk te leven en graag je steentje bij wilt dragen aan een positieve ontwikkeling van het milieu, is groen beleggen dé manier om dit te doen.

Wil je weten waarin je verder kunt beleggen? Lees dan eens Waar kun je in beleggen?

Vrijstelling en belastingvoordeel bij groen beleggen

Om groen beleggen te stimuleren, ontvang je voor deze beleggingen een belastingvrijstelling. Je begint dus pas box-3 belasting (vermogensbelasting) te betalen wanneer de waarde van je groene beleggingen boven het vrijstellingsbedrag uitstijgt. In 2020 bedraagt de vrijstelling voor groene beleggingen €59.477. Wanneer je een fiscale partner hebt, is dit bedrag €118.954.

In 2019 bedroegen de belastingvrijstellingen zonder en met fiscale partner respectievelijk €58.540 en €117.080. De vrijstelling voor groen beleggen is dus omhoog gegaan vergeleken met vorig jaar.

Naast de belastingvrijstelling ontvang je ook een extra heffingskorting van 0,7% over het vrijstellingsbedrag. Groen beleggen brengt dus aanzienlijke fiscale voordelen. Kik voor meer informatie op de website van de belastingdienst. Je kunt hier ook een overzicht downloaden met fondsen waarmee je voor een vrijstelling in aanmerking kunt komen.

Waarom Axento niet groen maar duurzaam belegt

Bij Axento vinden we dat de (belasting)voordelen van groen beleggen niet opwegen tegen de nadelen. Vaak is de spreiding in groene fondsen beperkt, het verwachte rendement laag en de kosten hoog. Axento belegt daarom in goed gespreide duurzame beleggingsfondsen. Voor de selectie van deze fondsen beoordelen we de duurzame kenmerken onder andere op basis van ESG kenmerken en kijken we kritisch naar de kosten, het rendement en de risico’s


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.