Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Leestijd ± 5 minuten
Laatste update: 29 sep 2020
Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Wat is het juiste moment om in te stappen? Veel beleggers vragen zich dit af. De twijfel om in te stappen neemt vaak toe wanneer beurzen flink zijn gestegen of bij onrust op de financiële markten. In dit artikel lees je wat het beste instapmoment is en waarom een beursdaling juist een goed instapmoment kan zijn.

Moet ik wel instappen als de beurzen sterk zijn gestegen?

Sterk gestegen beurzen zijn voor sommige beleggers aanleiding om het instapmoment uit te stellen. Reden hiervoor is dat zij bang zijn om net op de top in te stappen. De gedachte hierachter is dat beurzen na een sterke stijging wel moeten dalen. Dit wordt vaak gevoed door de media; die grijpen sterke koersstijgingen te pas en te onpas aan om te dreigen met een beurscrash.

Natuurlijk bewegen koersen niet altijd in een rechte lijn omhoog, maar een sterke stijging op de aandelenbeurzen is op zichzelf geen voorbode van een koersdaling. De richting van de beurzen is op korte termijn namelijk niet te voorspellen. Koersen kunnen weken, maanden of zelfs jaren achter elkaar stijgen. Daarbij geldt dat als de onderliggende bedrijfswinsten ook stijgen, de hogere koersen uit economisch oogpunt prima zijn te rechtvaardigen. Zie stijgende beurzen daarom niet als een voorbode voor een crash.

"The only way to avoid mistakes is not to invest—which is the biggest mistake of all."

- John Templeton -

Moet ik wel instappen als het onrustig is op de beurzen?

Onrust op de financiële markten is voor veel beleggers reden om niet in te stappen of zelfs aanleiding om bestaande beleggingen te verkopen. De emotionele gedachte hierachter is dat koersen nog veel verder kunnen dalen. Ook hierin speelt de media een belangrijke rol. Negatief nieuws wordt vaak opgeblazen. Een dreigende, pakkende headliner scoort namelijk veel beter in de krant en op internet. Maar niet elke koersdaling leidt direct tot een crisis. Koersen gaan nu eenmaal op en neer waardoor tussentijdse dalingen onvermijdelijk zijn.

Natuurlijk is het vervelend als beurskoersen dalen. Maar het brengt ook voordelen met zich mee. Eén daarvan is dat beleggingen goedkoper worden en je de kans krijgt om tegen een lagere koers in te stappen of bij te kopen. Maar al te vaak blijken particuliere beleggers deze kans te laten schieten en hun beleggingen juist te verkopen. Vaak maken professionele partijen juist wel gebruik van een koersdaling op de beurzen door goedkoop bij te kopen. Eén van de bekendste uitspraken op de beurs komt dan ook van Baron Rothschild: “Koop aandelen als het bloed door de straten loopt”.

Vermijd deze vicieuze cirkel

Door te wachten met beleggen als koersen zijn opgelopen en het instapmoment uit te stellen bij onrust op de beurzen, kom je uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht. Als beurzen stijgen wacht je met instappen omdat je bang bent op een hoogtepunt in te stappen en als beurzen dalen wil je wachten tot alle onrust de wereld uit is. De uitkomst is dat je uiteindelijk nooit een goed moment weet te vinden om te beleggen.

Wereld in recessie; beleggen juist nu belangrijk!

In ons dagelijks leven zien we de impact van de huidige coronacrisis. Waar je ook kijkt lees je berichten over een wereldwijde recessie.

Ondanks deze situatie is beleggen nu belangrijker dan ooit. Wil je weten waarom? Kijk dan naar ons online webinar op donderdag 27 augustus om 20:00 uurMeld je hier aan >>

Rekenvoorbeeld

Waarom je rustig moet blijven bij koersdalingen

Veel beleggers zijn emotioneel niet bestand tegen heftige koersdalingen. Maar dit hoort nu eenmaal bij beleggen. Voor dit risico wordt je op lange termijn beloond met een hoger verwacht rendement.

Om aan te tonen dat het verstandig is om rustig te blijven bij hevige koersdalingen en niet direct al je beleggingen te verkopen, hebben we berekend hoe de beurs zich ontwikkeld na een scherpe koersdaling. Als startpunt nemen we de 10 slechtste dagen op de Amerikaanse beurzen uit de afgelopen 30 jaar. U kunt aannemen dat de bezorgdheid onder beleggers op dat moment op een hoogtepunt was. Vervolgens berekenen we voor elk van deze 10 dagen wat het rendement na 1 en 5 jaar was voor beleggers die hun aandelen niet hadden verkocht. In onderstaande tabel ziet u de resultaten.

DatumKoersdaling dagRendement na 1 jaarRendement na 5 jaar
15 oktober 2008-9,03%+24%+109%
1 december 2008-8,92%+39%+147%
29 september 2008-8,79%-1,5%+71%
9 oktober 2008-7,62%+21%+103%
27 oktober 1997-6,87%+23%+10%
31 augustus 1998-6,80%+40%+13%
20 november 2008-6,71%+49%+164%
8 augustus 2011-6,65%+28%+117%
13 oktober 1989-6,30%-6,9%+6,4%
19 oktober 2008-6,10%+39%+147%

Bron: Schroders, Thomson Reuters Datastream feb 2018. S&P500 index Total Return. Geen rekening gehouden met kosten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Uit de tabel blijkt dat een flinke koersdaling op één dag geen goede aanleiding is om aandelen te verkopen. Wie zijn beleggingen had aangehouden behaalde in het jaar erna in 9 van de 10 gevallen een positief rendement. Na vijf jaar was het rendement in alle 10 gevallen positief. Laat je dus niet gek maken door koersdalingen op de beurs. Houd vast aan je oorspronkelijke beleggingsplan en verkoop niet zomaar al je beleggingen. De kans dat je hierdoor juist rendement misloopt is groot.

Tijd is belangrijker dan timing

Een goed beleggingsresultaat wordt niet bepaald door “timing the market”, maar door de “time in the market”. De tijd dat je belegt bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment. Hoe langer je belegt, des te kleiner de impact van je instapmoment. Wacht dus niet op het juist moment maar begin. Je profiteert dan van het rendement-op-rendement effect van beleggen en met een lange beleggingshorizon heb je de tijd om eventuele verliezen weer goed te maken. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: “Hoe langer u belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.”

Het perfecte instapmoment bestaat niet

Beleggers zoeken altijd naar het beste instapmoment. Maar in de praktijk bestaat het ideale instapmoment eigenlijk niet. Zelfs professionals kunnen de markt niet timen. Het gevolg van te lang wachten met instappen, is dat je in de tussentijd vaak veel rendement misloopt. Als je wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vindt je nooit een goed moment om te beleggen. Het beste moment om in te stappen is misschien wel als je het geld hebt.

Ben je op dit moment spaarder en overweeg je om te gaan beleggen? Lees hier waarom beleggen verstandig is. Je kunt ook eens ons artikel Wat is het beste, sparen of beleggen? lezen. Hierin lees je wat het beste bij jou past.


Deel via social media:

E-book

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via [email protected]

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.