Waardeoverdracht

Wil je een pensioenproduct overboeken van of naar Axento? Dat is heel eenvoudig. We noemen dit waardeoverdracht. Op deze paging lees je alles wat je moet weten.

Overboeken pensioengeld

Als je zogenaamd pensioengeld binnen een fiscaal vriendelijk product (bijvoorbeeld lijfrente) van de ene naar de andere aanbieder wilt overboeken heet dat een waardeoverdracht of kapitaaloverdracht. Deze overdrachten kunnen plaatsvinden door opgebouwd vermogen naar Axento over te boeken of van Axento naar een andere aanbieder over te boeken. Om ervoor te zorgen dat het opgebouwde vermogen snel en goed wordt overgeboekt, heeft Axento zich aangesloten bij het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht (PSK).

 

Wij raden altijd aan een financieel adviseur om advies te vragen, voordat je opdracht tot waardeoverdracht geeft. Waardeoverdracht kan onwenselijke fiscale gevolgen hebben wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt.

Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht (PSK)

Een waardeoverdracht moet nauwkeurig gebeuren, omdat de Belastingdienst anders belasting kan heffen over het opgebouwde vermogen. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot een boete (revisierente). Het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben daarom onderling afspraken gemaakt om een waardeoverdracht soepel te laten verlopen. Deze afspraken zijn vastgelegd in het PSK.

 

De bij het PSK aangesloten partijen (zoals banken, verzekeraars en beleggingsondernemingen) houden zich aan de in het PSK vastgelegde afspraken met betrekking tot waardeoverdrachten van fiscaal gefaciliteerde producten van en naar andere aanbieders. Meer informatie over het PSK kun je vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken en de website van het Verbond van Verzekeraars. Hier vind je onder andere het PSK protocol en alle andere deelnemers.

Waardeoverdracht naar Axento

Voor de waardeoverdracht van opgebouwd vermogen binnen een bestaande bankspaarrekening, pensioenrekening, lijfrenterekening of lijfrenteverzekering naar Axento kun je gebruik maken van het ‘Waardeoverdracht formulier naar Axento’. Wij of een financieel adviseur kunnen je helpen bij het invullen van het formulier.

 

Het volledig ingevulde en ondertekende formulier stuur je samen met alle gevraagde documenten naar je huidige aanbieder. Wij informeren je wanneer het geld door de huidige aanbieder (overdragende partij) aan Axento is overgemaakt. Je huidige aanbieder kan kosten in rekening brengen voor een waardeoverdracht.

Waardeoverdracht van Axento naar een andere aanbieder

Indien je besluit om de waarde van je lijfrenterekening bij Axento (tussentijds) voort te zetten bij een andere aanbieder hebben wij voor het uitvoeren van de waardeoverdracht naar een andere aanbieder het volgende van u nodig:

 

De gevraagde documenten kun je per post of per e-mail (.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)) naar ons sturen.

 

Axento zorgt voor de uitbetaling van de overdrachtswaarde binnen veertien kalenderdagen. De veertien dagen gaan in op eerstvolgende handelsdag (zie ook www.axento.nl/handelsdagen) nadat alle benodigde documenten voor de overdracht zijn ontvangen. Indien de veertiende dag in het weekend of op een feestdag valt, geldt de eerstvolgende werkdag. Voor het overboeken van de waarde van uw lijfrenterekening brengen wij € 150,- in rekening.

Rentevergoeding

Als de waardeoverdracht later plaatsvindt dan de in het PSK vastgestelde veertien kalenderdagen vergoedt de huidige aanbieder de volgens het PSK verschuldigde rente. Het kapitaal en de rente worden in dat geval in één bedrag overgemaakt naar de nieuwe aanbieder.

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.