Wat is vermogensbeheer?

Leestijd ± 3 minuten
Laatste update: 16 jun 2020
Wat is vermogensbeheer?

Vermogensbeheer betekent het laten beleggen van je geld door een professionele partij zoals een bank of zelfstandige vermogensbeheerder. Aan vermogensbeheer hangt nog altijd het cliché dat je zeer vermogend moet zijn om je geld te laten beleggen. Dat was vroeger misschien zo. Tegenwoordig is vermogensbeheer voor een veel breder publiek beschikbaar.

Samen met de vermogensbeheerder maakt u vooraf afspraken over welk risico u wilt en kunt nemen, welk rendement u nastreeft, kosten en andere voorwaarden. De vermogensbeheerder start op basis van deze afspraken met beleggen met als doel uw beleggingsdoelen zo verantwoord mogelijk te behalen.

Wat is een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder is een professionele partij met een vergunning om het geld van anderen te beheren en beleggen. In principe doet een vermogensbeheerder niets anders dan het beleggen van geld voor anderen met als doel een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

In Nederland bestaan grofweg twee verschillende soorten vermogensbeheerders: banken & verzekeraars en zelfstandige vermogensbeheerders.

Het belangrijkste onderscheid is dat vermogensbeheer bij banken & verzekeraars vaak niet het enige product is dat zij aanbieden. Naast vermogensbeheer verstrekken deze partijen nog andere diensten zoals hypotheken en leningen, betaal- en spaarrekeningen en verzekeringsproducten. Zelfstandige vermogensbeheerders bieden daarentegen uitsluitend vermogensbeheer aan.

Wat doet een vermogensbeheerder?

De belangrijkste taak van een vermogensbeheerder is het beleggen van het geld van anderen om hun beleggingsdoelen zo verantwoord mogelijk te realiseren. Maar voordat een vermogensbeheerder kan starten met beleggen begint het bij een kennismaking.

 • Intake: voordat gestart wordt met beleggen, inventariseert de vermogensbeheerder de wensen en doelen van de klant. Ook brengt hij zijn financiële situatie in kaart en stelt samen met de klant vast hoeveel risico de vermogensbeheerder mag nemen met de beleggingen. Op basis hiervan wordt een risicoprofiel vastgesteld.
 • Openen beleggingsrekening: een vermogensbeheerder opent voor de klant een beleggingsrekening op zijn eigen naam, waarop de beheerder gevolmachtigd is om te mogen beleggen.
 • Beleggen: nadat de klant zijn inlegbedrag heeft overgemaakt naar de beleggingsrekening start de vermogensbeheerder met beleggen. Hij koopt de juiste soorten beleggingen aan (bijvoorbeeld aandelen en obligaties), volgt de situatie op de financiële markten en speelt hierop in door beleggingen te kopen of verkopen.
 • Periodieke controle: de vermogensbeheerder bekijkt periodiek of de beleggingen aansluiten bij de persoonlijke situatie van de klant en beoordeeld de haalbaarheid van zijn beleggingsdoel.
 • Rapportage: de vermogensbeheerder stuurt zijn klant periodiek rapportages over het gevoerde beleid en de resultaten.

Wie controleert een vermogensbeheerder?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) houden toezicht op de financiële markt in zijn geheel en op vermogensbeheerders specifiek. Daarnaast is er nog het Dutch Securities Institute (DSI). Zij houden een register bij van gekwalificeerde, geregistreerde vermogensbeheerders en werknemers. Op de website van de AFM en DSI kunt u zelf controleren of een vermogensbeheerder een vergunning heeft en gekwalificeerde werknemers in dienst heeft.

Voordelen van vermogensbeheer

Een vermogensbeheerder is geschikt wanneer u graag wilt beleggen maar de tijd, kennis of ervaring mist om dat zelf te doen. Een vermogensbeheerder heeft vaak veel kennis van de financiële markten en kan vanwege zijn omvang kostenefficiënt beleggen. Wanneer u uw geld laat beleggen door een vermogensbeheerder heeft u daar zelf geen omkijken meer naar. Zo houdt u meer tijd over voor andere, leuke dingen. Een vermogensbeheerder mag daarnaast nooit risicovoller beleggen dan hij met u heeft afgesproken. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken dat een vermogensbeheerder onverantwoorde risico’s neemt met uw geld.

Nadelen van vermogensbeheer

Een vermogensbeheerder brengt een beheervergoeding in rekening. Hierdoor zijn de kosten van vermogensbeheer meestal hoger dan wanneer u zelf aan de slag gaat op de beurs. Daarnaast heeft u als belegger niet altijd direct invloed op de aan- en verkoopbeslissingen. Natuurlijk maakt een vermogensbeheerder alleen beleggingskeuzes die passen binnen het afgesproken beleggingsbeleid.

Wat kost vermogensbeheer?

De kosten van vermogensbeheerder verschillen per beheerder. De voornaamste kosten bestaan uit een beheervergoeding die de vermogensbeheerder in rekening brengt. Daarnaast betaalt u kosten aan de depotbank waar u een beleggingsrekening aanhoudt, transactiekosten en fondskosten. Fondskosten zijn de kosten van beleggingsfondsen waarin een vermogensbeheerder belegt. Sommige vermogensbeheerders beleggen niet in beleggingsfondsen maar in individuele aandelen. In dat geval betaalt u geen fondskosten maar zijn de transactiekosten vaak hoger.

Vermogensbeheer vanaf welk bedrag?

Vanaf welk bedrag u kunt beleggen bij een vermogensbeheerder verschilt per beheerder. Bij klassieke vermogensbeheerders ligt het minimale inlegbedrag vaak boven de €100.000,-. Bij Axento kunt u beleggen vanaf €15.000,-.

Ben je op dit moment spaarder en overweeg je om te gaan beleggen? Lees dan eens artikel 'Wat is het beste, sparen of beleggen?


Deel via social media:

E-book

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

 • Moet ik instappen bij onrust?
 • Moet ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze vicieuze cirkel?
 • Impact van het Coronavirus
 • Het perfecte instapmoment

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

 • Informatieboekje
 • Axento voorbeeldportefeuilles
 • 10 beleggingstips
 • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via [email protected]

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.