Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

De Amerikaanse economie onder Joe Biden

Leestijd ± 3 minuten
Laatste update: 15 sep 2021
De Amerikaanse economie onder Joe Biden

Na vier jaar Donald Trump heeft de Verenigde Staten gekozen voor een nieuwe president. Het economische beleid van Trump werd gekenmerkt door “America First”. Dit betekende belastingverlaging voor Amerikanen en het creëren van werkgelegenheid

Ook stond de handelsoorlog met China centraal onder het bewind van Trump. Hierbij werden producten afkomstig uit China duurder gemaakt. Dit moest ervoor zorgen dat er meer Amerikaanse producten werden verkocht in het binnenland. 

Biden, de “President Elect”, heeft zo zijn eigen plannen voor de economie. In dit artikel gaan we in op het economische beleid van Joe Biden. Ook wel Bidenomics genoemd

Bidenomics

In het economische beleid van Joe Biden staan een aantal punten centraal. Zo is zijn eerste prioriteit het bestrijden van het coronavirus. Hiervoor is een team samengesteld van specialisten. Dit team moet zorgen voor indamming van het virus. 

Een tweede punt is het verbeteren van de infrastructuur en het investeren in schone energie. Hiervoor zal hij een investering gaan doen van 2 biljoen dollar. Met deze investeringen moeten de volgende doelen worden bereikt:

 • De Amerikaanse auto-industrie voorop laten lopen met eigen technologie
 • Een energiesector zonder koolstofvervuiling realiseren vóór 2035
 • Energie efficiënte gebouwen in heel de VS
 • Innovatie op het gebied van schone energie
 • Bevordering van duurzame landbouw
 • De beveiliging van milieurechtvaardigheid

Het derde punt is het stimuleren van de economie. Dit wil hij doen met een investering van 700 miljard dollar. Met deze investeringen moeten banen worden gecreëerd door o.a. het terughalen van bedrijven naar de VS. Ook wil hij het MKB ontlasten door het invoeren van belastingverlagingen. 

Tot slot wordt verwacht dat Biden de relatie met Europa weer zal verbeteren. Zo zal hij zijn handtekening zetten onder het Klimaatakkoord van Parijs. Ook wordt verwacht dat hij weer toenadering zoekt tot de WHO en de NAVO. Daarnaast zal hij Europa nodig hebben om te concurreren met techgigant China. 

Voor vermogende Amerikanen en grote bedrijven is dit beleid geen goed nieuws. Zij zullen te maken krijgen met een belastingverhoging. Achter deze verhoging zitten twee ideeën. 

Ten eerste moeten bovengenoemde investeringen ergens van worden betaald. Via een belastingverhoging in de grootste schaal draaien alleen de rijksten Amerikanen op voor de economische plannen. Deze verhoging moet 3,5 biljoen dollar opleveren voor de plannen van Biden. 

Ten tweede moet de verhoging van de belasting zorgen voor nivellering. Dit is het verkleinen van inkomensverschillen binnen een land. Dit doel is extra kracht bijgezet door het verdubbelen van het minimumloon. Zo zal het minimumloon van $7,50 worden verhoogd naar $15. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

 • Moet ik instappen bij onrust?
 • Moet ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze vicieuze cirkel?
 • Impact van het Coronavirus
 • Het perfecte instapmoment

De realisatie van de Bidenomics

Biden zal zo snel mogelijk willen beginnen met het uitvoeren van zijn economische beleid. Of hij dit beleid in werkelijkheid kan realiseren is nog afwachten. Zo zal de nieuwe president op de nodige problemen stuiten. 

De staatsschuld van de VS bedroeg afgelopen september 22 biljoen dollar. Met de huidige plannen van Biden zullen deze schulden oplopen. Moody’s heeft berekent dat het totale programma 7,3 biljoen zal kosten terwijl er slechts 4,1 miljoen binnenkomt. Dit kan in de toekomst zorgen voor te zware rentelasten

Een tweede probleem waar Biden op stuit is de Senaat. Het is nog onduidelijk of de Democratische partij een meerderheid heeft in de Senaat. Wanneer zij deze niet behalen, zullen de Republikeinen alles doen om Biden’s plannen tegen te werken. Zo zouden zij met een meerderheid alle plannen weg kunnen stemmen. 

De vraag is in hoeverre deze problemen de Bidenomics dwarsbomen. Maar deze vraag kan voorlopig nog niet worden beantwoord. We zullen daarom moeten afwachten hoe het economische beleid van Biden echt zal uitpakken. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

 • Informatieboekje
 • Axento voorbeeldportefeuilles
 • 10 beleggingstips
 • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.