Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

De functie van de Euribor rente

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 29 okt 2020
De functie van de Euribor rente

Wanneer iemand geld wil lenen, dient daar een vergoeding voor te worden betaald. De hoogte van deze rente is afhankelijk van een paar factoren. Één van deze factoren is de Euribor. Meer informatie over de Euribor leggen we uit in dit artikel.

Wat is de Euribor rente

De Euribor is het rentetarief waartegen banken geld van elkaar lenen op de geldmarkt. De volledige naam luidt: Euro Interbank Offered Rate

Het rentetarief wordt bepaald door de 25 Europese banken met het hoogste handelsvolume binnen Europa. Dit tarief wordt dagelijks opnieuw bepaald waarbij de economische groei van invloed is op het rentepercentage. 

De 1 maand Euribor wordt gebruikt als basispercentage voor rentes van financiële producten zoals de couponrente van een obligatie of een hypothecaire lening. Afhankelijk van de kredietwaardigheid van de andere partij kan er nog een opslag bovenop het Euribor percentage komen. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Looptijden van de Euribor rente

De Euribor heeft betrekking op kortlopende kredieten; leningen tot 2 jaar. Binnen deze tijd wordt er onderscheid gemaakt tussen acht verschillende looptijden. 

Euribor bepaalt dagelijks rentetarieven voor een looptijd van 1 en 2 weken. Ook voor looptijden van 1, 2, 3, 6, 9 en 12 maanden worden aparte tarieven bepaald.

Lenen tegen het Euribor tarief

Banken met een hoge kredietwaardigheid kunnen van elkaar geld lenen tegen het Euribor tarief. Voor banken met een mindere kredietwaardigheid komt er een extra opslag bovenop het Euribor percentage. Voorbeelden van een extra opslag zijn kredietrisico’s, spreadkosten of winst.   

Het einde van het Euribor tarief

Per 1 januari 2020 is het Euribor tarief vervangen door de ‘’Alternative Reference Rate’’. Volgens de autoriteiten was er te weinig toezicht op het proces waarbij de rentetarieven worden vastgesteld. Daarom heeft de ECB besloten de Euribor te vervangen. 

De tarieven van de ARR worden gebaseerd op uitgevoerde transacties tussen banken. Dit in tegenstelling tot het Euribor tarief. Daar werd alleen gekeken naar de 25  Europese banken met het hoogste handelsvolume. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.