Het opbouwen van de lijfrente

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 09 okt 2020
Het opbouwen van de lijfrente

Wanneer mensen via hun werkgever minder pensioen opbouwen dan gewenst, kunnen zij te maken krijgen met inkomensterugval. Dat betekent dat er op de AOW datum niet genoeg geld is om het huidge uitgavepatroon voort te zetten. Dit kan worden voorkomen door een bedrag te storten in een lijfrenteproduct

Wat is een lijfrente?

Het opbouwen van lijfrente zorgt voor een extra inkomen vanaf een bepaalde datum. Dit is meestal wanneer de AOW leeftijd is bereikt. Het wordt dan ook gezien als een manier om het pensioen aan te vullen, of om eerder te stoppen met werken. Het extra inkomen wordt verkregen middels periodieke uitkeringen

Een lijfrente kan ook worden opgebouwd voor iemand anders of voor een ander moment dan het pensioen.

Een lijfrente wordt opgebouwd door premies te betalen voor een lijfrenteverzekering of door geld te storten op een lijfrenterekening. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks premie betalen voor een lijfrenteverzekering. Vanaf de pensioenleeftijd wordt dit geld dan periodiek uitgekeerd. 

Voordelen van een lijfrente

Een groot voordeel van een lijfrente is dat het voor belastingvoordelen kan zorgen. Je mag de premie of het ingelegde geld namelijk (voorwaardelijk) aftrekken van het belastbaar inkomen. 

Ander voordeel is dat de uitkering wordt ontvangen tot het moment van overlijden. Hierdoor is het langlevenrisico afgedekt.  Dat is het risico dat ontstaat wanneer  iemand langer leeft dan wordt verwacht door de bank of het pensioenfonds.

De opbouw van de lijfrente

Zoals hierboven al beschreven is de opbouw van de lijfrente fiscaal voordelig. Hierdoor is het wel zo dat er jaarlijks een maximum bedrag mag worden gestort in een lijfrenteproduct. Voor iemand met meerdere lijfrenteproducten geldt hetzelfde maximumbedrag. Het bedrag dat maximaal mag worden afgetrokken is de jaarruimte.

Het uitkeren van de lijfrente

De einddatum van een lijfrente en het begin van de lijfrente uitkering mag zelf worden bepaald. Dit mag ook al voor de AOW-leeftijd zijn. Wel staat vast dat de periode waarin wordt uitgekeerd minimaal 5 jaar en maximaal 30 jaar mag duren. 


Deel via social media:

E-book

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via [email protected]

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.