Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Hoe te starten met automatisch beleggen

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 18 jan 2021
Hoe te starten met automatisch beleggen

Veel mensen twijfelen om te gaan beleggen. Sparen levert vrijwel niets op, waardoor beleggen een logische stap lijkt.

Veel mensen zijn echter huiverig voor het risico van beleggen en om geld te verliezen. Ook het inleggen van een groot bedrag in één keer is voor veel beginnende beleggers eng.

Automatisch beleggen kan hierop een antwoord zijn. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is automatisch beleggen?

Automatisch beleggen wordt ook wel periodiek beleggen genoemd. Wanneer je automatisch belegt, kun je periodiek een vast bedrag inleggen. Je hoeft dan niet in één keer met een groot bedrag in te stappen.

Je kunt zelf kiezen hoe groot je je periodieke inleg maakt. Ook kun je zelf bepalen hoe vaak je inlegt. Je stort bijvoorbeeld per maand, per kwartaal of per jaar.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Waarom automatisch beleggen?

Wat maakt periodiek beleggen nu aantrekkelijk?

Kleine bedragen

Als eerste hoef je niet in één keer een groot vermogen te missen. Je kunt al met kleine bedragen automatisch periodiek beleggen. Denk bijvoorbeeld aan 50 euro of 100 euro per maand. Zo hoef je niet gelijk al je spaargeld te beleggen, maar kun je je positie als belegger langzaam uitbreiden.

Meerdere instapmomenten

Een ander voordeel van periodiek beleggen is dat je je beleggingsrisico verlaagt. Dat komt doordat je meerdere instapmomenten creëert. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je instapt, net wanneer de markt op zijn top is. Door op verschillende momenten in te stappen, ongeacht of de koersen hoog of laag staan, zorg je uiteindelijk voor een gemiddelde aankoopprijs van je beleggingen.

Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord dat spreiden van groot belang is bij beleggen. Automatisch beleggen is ook een vorm van spreiding. Je spreidt namelijk over tijd.

Rust

Als laatste geeft periodiek beleggen ook rust. Je bent niet afhankelijk van de koersen op één moment. Het timen van de markt is vrijwel onmogelijk. Door automatisch te beleggen hoef je je hier helemaal niet meer druk om te maken.

Je hoeft ook niet meer continu de markt in de gaten te houden om een goed instapmoment te kiezen; je instapmomenten staan vast.

Hoe kun je automatisch beleggen?

Je kunt op verschillende manieren automatisch beleggen. Als eerste kun je zelf automatisch beleggen. Je koopt dan zelf periodiek voor een vast bedrag aan aandelen, obligaties of andere producten.

Een andere optie is dat je je vermogen periodiek laat beleggen. Dit kan bijvoorbeeld door elke maand bij te storten op je beleggingsrekening bij een vermogensbeheerder.

Je kunt ook periodiek beleggen in een beleggingsfonds, bijvoorbeeld in een ETF of indexfonds. Op die manier creëer je niet alleen meerdere instapmomenten, maar beleg je ook nog in een goed gespreide portefeuille. Met automatisch beleggen in een ETF volg je een index, zoals de AEX, MSCI World Index of de S&P500 Index.

Periodiek beleggen bij Axento

Bij Axento is periodiek beleggen heel eenvoudig gemaakt. Je kunt een automatische maandelijkse overboeking naar je beleggingsrekening instellen. Dat geld beleggen wij dan automatisch mee in je bestaande portefeuille. Hiervoor brengen we geen transactiekosten in rekening. Bij Axento geldt wel een startbedrag van minimaal €7.500,-.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.