Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Hoe werkt beleggen in warrants?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 04 okt 2021
Hoe werkt beleggen in warrants?

In de beleggerswereld zijn er vele effecten. Denk aan aandelen, obligaties, opties, ETF’s en ETC’s. In dit artikel leggen we uit wat een warrant is. Dit effect heeft veel weg van een optie, maar kent ook een paar verschillen.

Wat is een warrant?

Een warrant is een financieel instrument dat het recht geeft om in een bepaalde periode een onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Verschillende effecten kunnen dienen als onderliggende waarde bij een warrant. Denk hierbij aan aandelen, obligaties, grondstoffen of een index

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Het kopen van een warrant

Bij het kopen van een warrant krijg je het recht om binnen een periode effecten te kopen van een onderliggende waarde. De prijs van de onderliggende waarde is vooraf bepaald in het contract. 

Een call warrant geeft de houder het recht om de onderliggende waarde te kopen. Een put warrant geeft het recht om tegen een vooraf bepaalde prijs te verkopen

Voorbeeld: Je koopt een call warrant met een onderliggende waarde van €50. De onderliggende waarde van deze warrant is aandeel Z. De koers van het aandeel Z stijgt naar €65.

Dit is enorm gunstig voor een belegger. Hij kan het recht op het uitoefenen van de warrant nu toepassen. In dat geval mag hij aandeel Z kopen voor €50.  Hij kan het aandeel meteen verkopen voor €65 en zo winst maken.  

In dit voorbeeld heeft de belegger per aandeel een bruto winst gemaakt van €15. Van dit bedrag moet nog een premie worden afgetrokken. Deze premie is de prijs van een warrant. De premie van een warrant wordt gebaseerd op macro-factoren zoals de rentestand. Hier heeft een belegger geen invloed op.

Let op: Warrants kopen brengt risico’s met zich mee! 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.