Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Ondergewaardeerde aandelen zoeken

Leestijd ± 3 minuten
Laatste update: 13 jan 2021
Ondergewaardeerde aandelen zoeken

Ondergewaardeerde aandelen zijn aandelen van bedrijven waarvan de huidige beurskoers lager is dan de werkelijke waarde. Deze werkelijke waarde kun je bepalen door de te kijken naar verschillende financiële ratio's van een bedrijf, zoals de intrinsieke waarde, het rendement op eigen vermogen, de winst per aandeel en de koers/winst verhouding.

Ondergewaardeerde aandelen herkennen

Het herkennen van ondergewaardeerde aandelen is niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Ook als je net begint met beleggen. Hieronder bespreken we een aantal financiële ratio's. Met deze ratio's kun je aandelen beoordelen en waarderen. Zo kun je ondergewaardeerde aandelen herkennen.

Intrinsieke waarde

De intrinsieke waarde van een aandeel geeft aan hoeveel een aandeel in theorie waard zou zijn. Je berekent de intrinsieke waarde per aandeel door de intrinsieke waarde van een bedrijf (het eigen vermogen) te delen door het aantal uitstaande aandelen.

Wanneer deze waarde hoger is dan de actuele beurswaarde, is dit een teken van onderwaardering. Dit is het eerste kenmerk van onderwaardering. In combinatie met de volgende stappen kun je bepalen of het ondergewaardeerde aandeel ook echt een aantrekkelijke belegging is.

Rendement op eigen vermogen

Rendement op eigen vermogen, ook wel Return on Equity (RoE) genoemd, laat zien hoeveel netto winst er is behaald per ingelegde euro eigen vermogen. Een hoog rendement op eigen vermogen duidt op stabiliteit en succesvolle herïnvesteringen van het bedrijf.

De stabiliteit van een bedrijf is belangrijk bij beleggen, omdat het gepaard gaat met een laag risico. Daarnaast helpen herinvesteringen de groei van het bedrijf. Dit is natuurlijk positief, omdat deze groei de beurswaarde van de aandelen in de toekomst kan doen stijgen. Dat leidt voor jou tot een hoger rendement.

Winst per aandeel

De winst per aandeel is, zoals de term al verklapt, de gemaakte winst gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. Je krijgt hiermee dus een indicatie van hoeveel winst een onderneming maakt per uitstaand aandeel. Hoe hoger de winst per aandeel, hoe beter. De winst per aandeel is echter vooral van belang in de berekening van de koers/winst verhouding

Koers-winstverhouding

De koers-winstverhouding kun je berekenen door de koers van een aandeel op dat moment te delen door de winst per aandeel. De koers-winstverhouding van een aandeel geeft een goed beeld van de waardering van een aandeel. Wanneer de koers-winstverhouding hoog is, is een aandeel overgewaardeerd. Is deze ratio laag, dan is het ondergewaardeerd.

Om te bepalen wat nu precies hoog en wat laag is, kun je de koers-winstverhouding van een aandeel bijvoorbeeld afzetten tegen zijn gemiddelde koers-winstverhouding uit het verleden. Ook kun je de koers-winstverhouding vergelijken met die van aandelen uit dezelfde sector. Stel dat je bijvoorbeeld wilt weten of het aandeel Shell ondergewaardeerd is, dan kun je de koers-winstverhouding vergelijken met die van bijvoorbeeld BP en Total.

Schulden

Schulden brengen risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om de schulden van een bedrijf na te gaan voordat je erin investeert. Een bedrijf kan aandelen met een lage waardering hebben, maar tegelijkertijd hoge schulden hebben opgebouwd. Zo'n aandeel lijkt in eerste instantie aantrekkelijk, maar de hoge schulden brengen een hoog risico met zich mee. 

Toekomstverwachtingen

Wanneer je alle hierboven genoemde ratio's hebt beoordeeld, is het nog belangrijk om te kijken naar de toekomst van het bedrijf. Beleggen in een ondergewaardeerd aandeel is natuurlijk alleen winstgevend als de beurswaarde ervan ook daadwerkelijk gaat stijgen. Door te kijken naar de toekomstverwachtingen en de plannen van het bedrijf, kun je een inschatting maken over de mogelijke groei van het bedrijf. Daarmee kan je een inschatting maken van de stijging van de koers. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Beleggen in ondergewaardeerde aandelen

Voor het beleggen in ondergewaardeerde aandelen is het dus belangrijk om de werkelijke waarde van een aandeel te achterhalen. Daarna moet je nog beoordelen of de koers in de toekomst wel kans heeft om te stijgen. Zoals eerder al genoemd is het moeilijk om deze aandelen te vinden, mede omdat je andere beleggers een stap voor moet zijn.

Wanneer je een ondergewaardeerd aandeel hebt gevonden en hebt besloten het te kopen, is het vooral zaak om geduld te hebben. De koers zal niet altijd direct stijgen. Het zou zelfs jaren kunnen duren voordat de waarde van het aandeel omhoog gaat en naar de werkelijke waarde toe stijgt. In sommige gevallen zal het zelfs nooit gebeuren.

Wanneer de waarde van het aandeel wel stijgt zoals verwacht, dan kan je rendement aardig oplopen. Als de koers is gestegen tot boven de werkelijke waarde kun je het aandeel verkopen voor een hogere prijs dan waarvoor je het hebt gekocht. Dit is het doel van beleggen in ondergewaardeerde aandelen. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.