Ondergewaardeerde aandelen zoeken

Leestijd ± 3 minuten
Laatste update: 10 jan 2020
Ondergewaardeerde aandelen zoeken

Ondergewaardeerde aandelen zijn aandelen van bedrijven waarvan de huidige beurskoers lager is dan de werkelijke waarde. Deze werkelijke waarde kun je bepalen door de te kijken naar verschillende financiële ratio's van een bedrijf, zoals de intrinsieke waarde, het rendement op eigen vermogen, de winst per aandeel en de koers/winst verhouding.

Ondergewaardeerde aandelen herkennen

Het herkennen van ondergewaardeerde aandelen is niet eenvoudig, maar wel mogelijk, ook als je net begint met beleggen. Hieronder bespreken we een aantal financiële ratio's waar je aandelen mee kunt beoordelen en ondergewaardeerde aandelen aan kunt herkennen.

Intrinsieke waarde

De intrinsieke waarde van een aandeel is de waarde dat een aandeel in theorie waard zou zijn. Je berekent de intrinsieke waarde per aandeel door de intrinsieke waarde van een bedrijf (het eigen vermogen) te delen door het aantal uitstaande aandelen. Wanneer deze waarde hoger is dan de actuele beurswaarde, is dit een teken van onderwaardering van het aandeel. Dit is het eerste kenmerk waaraan je een ondergewaardeerd aandeel kunt herkennen. Echter, met behulp van de volgende stappen kun je bepalen of het ondergewaardeerde aandeel ook echt een aantrekkelijke belegging is.

Rendement op eigen vermogen

Rendement op eigen vermogen, ook wel Return on Equity (RoE) genoemd, is een ratio van de nettowinst over een bepaalde periode en het eigen vermogen waarmee die nettowinst is vergaard. Een hoog rendement op eigen vermogen duidt op stabiliteit en succesvolle herïnvesteringen van het bedrijf.

Stabiliteit is belangrijk bij de keuze om te beleggen, omdat het gepaard gaat met een laag risico. Daarnaast helpen herinvesteringen de groei van het bedrijf. Dit is natuurlijk positief, omdat deze groei de beurswaarde van de aandelen in de toekomst kan doen stijgen, wat weer kan leiden tot een hoger rendement.

Winst per aandeel

De winst per aandeel is, zoals de term al verklapt, is de gemaakte winst gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. Je krijgt hiermee dus een indicatie van hoeveel winst een onderneming maakt per uitstaand aandeel. Hoe hoger de winst per aandeel, hoe beter. De winst per aandeel is echter vooral van belang in de berekening van de koers/winst verhouding

Koers-winstverhouding

De koers-winstverhouding kun je berekenen door de koers van een aandeel op dat moment te delen door de winst per aandeel. De koers-winstverhouding van een aandeel geeft een goed beeld van de waardering van een aandeel. Wanneer de koers-winstverhouding hoog is, is een aandeel overgewaardeerd. Is deze ratio laag, dan is een aandeel ondergewaardeerd.

Om te bepalen wat nu precies hoog en wat laag is, kun je de koers-winstverhouding van een aandeel bijvoorbeeld afzetten tegen zijn gemiddelde koers-winstverhouding uit het verleden. Ook kun je de koers-winstverhouding vergelijken met die van aandelen uit dezelfde sector. Stel dat je bijvoorbeeld wilt weten of het aandeel Shell ondergewaardeerd is, dan kun je de koers-winstverhouding vergelijken met die van bijvoorbeeld BP en Total.

Schulden

Schulden brengen risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om de schulden van een bedrijf na te gaan voordat je erin investeert. Een ondergewaardeerd aandeel kan aantrekkelijk lijken, maar als het bedrijf er relatief hoge schulden op na houdt, is het misschien toch niet verstandig om het aandeel te kopen vanwege het verhoogde risico. 

Toekomstverwachtingen

Wanneer je alle hierboven genoemde ratio's hebt beoordeeld, is het nog belangrijk om te kijken naar de toekomst van het bedrijf. Beleggen in een ondergewaardeerd aandeel is natuurlijk alleen winstgevend als de beurswaarde ervan ook daadwerkelijk gaat stijgen. Door te kijken naar de toekomstverwachtingen en de plannen van het bedrijf, kun je een inschatting maken over de mogelijke groei van het bedrijf en daarmee de stijging van het aandeel. 

Beleggen in ondergewaardeerde aandelen

Voor het beleggen in ondergewaardeerde aandelen is het dus belangrijk om de werkelijke waarde van een aandeel te achterhalen en te beoordelen of de koers in de toekomst kans heeft om te stijgen. Zoals eerder al genoemd is het moeilijk om deze aandelen te vinden, mede omdat je andere beleggers een stap voor moet zijn.

Wanneer je een ondergewaardeerd aandeel hebt gevonden en hebt besloten het te kopen, is het vooral zaak om geduld te hebben. De koers zal niet altijd direct stijgen, het zou zelfs jaren kunnen duren voordat de waarde van het aandeel omhoog gaat en naar de werkelijke waarde toestijgt. In sommige gevallen zal het zelfs nooit gebeuren.

Wanneer de waarde van het aandeel wel stijgt zoals verwacht, dan kan je rendement aardig oplopen. Als de koers is gestegen tot boven de werkelijke waarde kun je het aandeel op een geschikt moment verkopen voor een hogere prijs dan waarvoor je het hebt gekocht. Dit is het uiteindelijke doel van beleggen in ondergewaardeerde aandelen. 


Deel via social media:

E-book

E-book 'Sparen of beleggen'

  • Hoe werkt beleggen nu precies?
  • Hoe lang blijft de spaarrente nog laag?
  • 5 voorwaarden om te starten met beleggen
  • Moet ik nu instappen?
  • Handige keuze-checklist: Sparen of Beleggen?

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.