Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is de beurs en hoe werkt beleggen op de beurs?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 04 okt 2021
Wat is de beurs en hoe werkt beleggen op de beurs?

Wanneer je het over beleggen hebt, gaat het al snel over de beurs. Maar wat is ‘de beurs’ nu precies? Het lijkt toch een beetje een ongrijpbare term. In dit artikel leggen we je er alles over uit.

Wat is de beurs?

De beurs is een afkorting van het woord effectenbeurs. Het is de plek waar kopers en verkopers van effecten samen komen. Deze effecten zijn bijvoorbeeld aandelen, obligaties, grondstoffen, opties of futures.

Vroeger moesten handelaren voor het kopen en verkopen van effecten echt naar een beurs toe. Tegenwoordig gebeurt de meeste handel via het internet.

De Nederlandse beurs is de Euronext Amsterdam, als een onderdeel van Euronext. De Euronext Amsterdam is gevestigd in Amsterdam, op Beursplein 5. De beurs is dus nog wel een fysieke plek, maar de handel vindt over het algemeen digitaal plaats.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

De beurs en de economie

De beurs is een belangrijke factor in de economie. Op de beurs komen namelijk ook de vraag en het aanbod van kapitaal samen. Wanneer grote bedrijven kapitaal willen aantrekken, kunnen zij aandelen uitgeven en die op de beurs verhandelen.

Ook wanneer de overheid vermogen nodig heeft, kan het obligaties uitgeven op de beurs. Zo kan het overheidsuitgaven bekostigen, bijvoorbeeld om de economie te stimuleren. Op deze manier speelt de beurs een belangrijke rol, ook buiten de beleggingswereld.

Wanneer is de beurs geopend?

Verschillende beurzen hebben verschillende openingstijden. In Nederland is de beurs geopend van 9:00 uur tot 17:30 uur. Alleen binnen deze tijden kun je op de beurs handelen. In het weekend en op feestdagen is de beurs gesloten.

Beurzen wereldwijd

In andere landen gelden andere openingstijden. Ook door de verschillende tijdzones, wijken die tijden sterk af van wanneer de beurs in Nederland geopend is. Hier moet je natuurlijk goed rekening mee houden wanneer je wilt beleggen op de beurs.

Ook gelden andere feestdagen. Waar de Nederlandse beurs op Tweede Kerstdag gesloten is, is de Amerikaanse beurs dan wel geopend. De Amerikaanse beurs is juist weer gesloten op bijvoorbeeld Labor Day, terwijl de Nederlandse beurs wel open is.

Door de verschillende openingstijden, kun je bijna 24 uur per dag handelen op verschillende beurzen.

Voorbeelden van buitenlandse beurzen zijn de Amerikaanse S&P 500, de Australische ASX, de Duitse DAX, de Belgische Bel20 en de Japanse Nikkei.

Toezicht

De Nederlandse beurs valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij zorgen ervoor dat de marktregels nageleefd worden en bewaken de financiële markten. De beurs wordt dus onder streng toezicht gehouden.

Hoe kun je beleggen op de beurs?

Particulieren kunnen niet direct op de beurs beleggen. Hiervoor is een tussenpersoon nodig; een erkende bank of broker.

Wanneer je op de beurs wilt beleggen kun je bij je bank of broker doorgeven welke effecten je wilt kopen of verkopen. Zij voeren de transacties voor je uit. Een vermogensbeheerder belegt voor jou op de beurs. Je hoeft je dan zelf niet druk te maken over welke transacties je wilt doen.

De beurskoersen veranderen continu. Dat komt door de constant veranderende vraag naar en aanbod van de verschillende effecten. De prijs van effecten kan daardoor op elk moment van de dag anders zijn.

Alle aan- en verkopen via de beurs en hun prijzen worden bijgehouden in het orderboek.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.