Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de Europese stijl bij opties?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 06 okt 2021
Wat is de Europese stijl bij opties?

Opties zijn afgeleide beleggingsproducten. Onder opties zijn de Amerikaanse en Europese stijl opties het meest voorkomend. Hoewel het beide opties zijn, is er tussen deze twee een verschil. In dit artikel leggen we uit wat een Europese stijl optie is en hoe deze verschilt van een Amerikaanse stijl optie. 

Hoe werken opties?

Wanneer je een optie koopt, koop je het recht om de onderliggende waarde van een optie op een vastgestelde datum voor een vastgestelde prijs te kopen op verkopen. 

Deze vastgestelde datum noemen we de expiratiedatum en de vastgestelde prijs de uitoefenprijs. De onderliggende waarde van een optie kan bestaan uit een set aandelen, een index, vastgoed of een grondstof

Opties zijn ingewikkelde beleggingsproducten die een hoog risico met zich mee kunnen brengen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Optie Europese stijl

Het grootste verschil tussen de Europese en Amerikaanse stijl is de manier van uitoefenen. Bij de Europese stijl kan de optiehouder de optie alleen uitoefenen op de expiratiedatum. In veel gevallen is dit op de derde vrijdag van de maand. 

Bij de Amerikaanse stijl is het uitoefenen van de optie mogelijk tijdens de gehele looptijd. Voor de houder van de optie is het dus altijd mogelijk om het recht op de optie uit te oefenen. 

Doordat een Europese stijl optie alleen kan worden uitgeoefend op de expiratiedatum, is de prijs lager dan een Amerikaanse stijl optie. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.