Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de Margin of Safety en hoe wordt die berekend?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 18 okt 2021
Wat is de Margin of Safety en hoe wordt die berekend?

De margin of safety is het verschil tussen de verwachte winstgevendheid en het break-evenpunt van het aandeel. Het break-evenpunt wordt bereikt als de opbrengsten van het aandeel gelijk zijn aan de kosten, er wordt op dat moment geen winst of verlies gemaakt.

Margin of Safety bij beleggen

In beleggingstermen betekent de margin of safety het verschil tussen de intrinsieke waarde van een aandeel ten opzichte van de geldende marktprijs. De intrinsieke waarde is de werkelijke waarde van het aandeel in het bedrijf. Wanneer de margin of safety wordt berekend bij beleggen wordt dit gedaan op basis van veronderstellingen. Het bepalen hiervan is zeer subjectief omdat elke belegger een andere inschatting maakt, oftewel speculeert.

De intrinsieke waarde van het aandeel kan berekend worden. Dit doe je door de totale bezittingen minus de totale schulden te doen. Vervolgens deze uitkomst gedeeld door het aantal aandelen dat het bedrijf heeft uitgekeerd.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Margin of Safety berekenen

De margin of safety kan berekend worden aan de hand van een formule. Het resultaat hiervan wordt uitgedrukt in percentage. De formule luidt:

Veiligheidsmarge = ((huidige verkoop niveau - break-evenpunt) / huidig verkoop niveau) x 100%

Ideale Margin of Safety

De ideale veiligheidsmarge hangt af van de voorkeur van de belegger. Elke belegger belegt anders en daarom is de marge ook bij iedereen verschillend. Dit kan verschillend zijn doordat elke belegger een ander risico kan en/of wil nemen. Ook ligt het eraan hoelang je beleggingshorizon is, de ene belegger belegt voor de lange termijn en de andere voor de korte termijn.

Waarom een Margin of Safety?

Voor beleggers dient de veiligheidsmarge als een buffer tegen rekenfouten. Aangezien de reële waarde moeilijk nauwkeurig te voorspellen is, beschermen veiligheidsmarges beleggers tegen slechte beslissingen en tegenvallers in de markt.

Ook Warren Buffett is te spreken over de margin of safety. Een bekende uitspraak van Buffett is: “The three most important words in investing are margin of safety”. Betaal minder dan het waard is, dat is het geheim van beleggen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.