Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een nettopensioen en hoe werkt het?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 14 jan 2021
Wat is een nettopensioen en hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren om aanvullend pensioen op te bouwen. Zo kun je sparen voor je pensioen of pensioenbeleggen via een lijfrenterekening. Een andere manier is via het nettopensioen. In dit artikel leggen we je uit wat dat inhoudt.

Wat is een nettopensioen?

Met het nettopensioen kun je aanvullend pensioen opbouwen via de werkgever. Pensioenopbouw via de werkgever is gelimiteerd tot een salaris van €112.189. Is je salarais hoger dan dat? Dan kun je via het nettopensioen ook pensioenopbouwen over het salaris boven €112.189. Hiervoor betaal je maandelijks een premie die door de pensioenaanbieder wordt belegd.  

Aan het einde van de opbouwfase wordt het opgebouwde kapitaal omgezet in een uitkering.

E-book pensioen beleggen

  • Hoe werkt pensioenbeleggen?
  • Voordelen van pensioenbeleggen
  • Spelregels van pensioenbeleggen
  • Wat zijn de kosten?
  • De aanpak van Axento

Nettopensioen en belasting

Over nettopensioen moet belasting worden betaald. Bij nettopensioen betaal je belasting over de premies die je betaalt in de opbouwfase. Je premies worden namelijk betaald van je nettosalaris. Er is dan al belasting over je salaris geheven. In de uitkeringsfase hoef je geen belasting meer te betalen.

Daarnaast hoeft over het nettopensioen geen vermogensrendementsheffing te worden betaald. Dat is de belasting die wordt geheven in box 3. Dat kom ook doordat de inkomstenbelasting al is geheven over de premie.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.