Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is een schenkingsakte?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 13 okt 2021
Wat is een schenkingsakte?

In een schenkingsakte wordt je schenking schriftelijk vastgelegd. Als je graag jouw bezittingen wilt delen met bijvoorbeeld je kinderen of kleinkinderen, zal dit via een schenkingsakte goed geregeld worden. In dit artikel zullen we je uitleggen wat een schenking is en wat er allemaal komt kijken bij een schenkingsakte.

Wat is een schenking?

Een schenking is een overeenkomst waarbij je geld of goederen aan iemand geeft, zodat dat die ander daar een tegenprestatie tegenover hoeft te zetten.

Over de meeste schenkingen moet schenkbelasting betaald worden. De exacte tarieven voor de schenkbelasting worden ieder jaar door de Belastingdienst vastgesteld. Ook is de hoogte van de schenkbelasting afhankelijk van jouw relatie met de schenker en waarvoor de schenking wordt gebruikt.

Kleinkinderen betalen minder dan bijvoorbeeld kinderen van de schenker. Ook is er een hogere vrijstelling als je het geld investeert in een woning in plaats van bijvoorbeeld in een studie. Een schenking aan het goede doel is volledig vrijgesteld van schenkbelasting. Dit goede doel moet dan wel een ANBI of SBBI zijn.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Is een schenkingsakte verplicht?

Een schenkingsakte is niet altijd verplicht. Als je een schenking op papier wilt doen of een woning wilt schenken dan is het wettelijk verplicht dit vast te leggen in een schenkingsakte bij de notaris. Vaak is een notariële akte ook verstandig als het niet verplicht is de schenking vast te leggen of als er ruzie wordt verwacht over de erfenis. Door een schenkingsakte op te stellen staan alle afspraken zwart op wit en kan er geen verwarring ontstaan.

Als de notariële akte niet verplicht is, kun je ook zelf een schenkingsovereenkomst opstellen. Dit wordt dan een onderhandse akte genoemd, dit is verstandig bij het schenken aan een goed doel.

Welke schenkingsaktes zijn er?

Zoals net ook al is genoemd zijn er twee soorten schenkingsovereenkomsten, namelijk de notariële akte en de onderhandse akte.

De notariële schenkingsakte is verplicht wanneer je een schenking op papier wilt doen, of een woning wilt schenken. De onderhandse schenkingsakte kun je gebruiken wanneer de notariële akte niet verplicht is, maar je wel graag iets zwart op wit wilt hebben.

Waarom een schenkingsakte?

Een schenkingsakte is een goede manier om je wensen vast te leggen. Met een schenkingsakte voorkom je dat je geld in verkeerde handen terecht komt. Doordat je jouw akte bij de notaris opstelt, kunnen zij jou goed adviseren. Zij bewaren deze akte en zorgen dat de schenking terechtkomt waar jij dit graag wil.

Uitsluitingsclausules in schenkingsakte

In de schenkingsakte kun je een uitsluitingsclausule opnemen. Hiermee kun je iemand uitsluiten van de schenking. Je hebt een zachte en een harde uitsluitingsclausule.

Zachte uitsluitingsclausule

Een zachte uitsluitingsclausule geldt voor de partner van je kind of kleinkind als het huwelijk eindigt door een echtscheiding. Hierdoor krijgt je ex-schoonzoon of dochter niets van de erfenis. Deze uitsluiting geldt niet als het huwelijk eindigt door overlijden van je kind of kleinkind.

Harde uitsluitingsclausule

Met een harde uitsluitingsclausule regel je dat de schenking nooit in handen komt van een ander dan aan wie de schenking is gegeven. De partner van degene aan wie de schenking is gegeven kan niet bij het geld, niet bij een echtscheiding en ook niet bij een overlijden.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.