Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is offensief beleggen?

Leestijd ± 3 minuten
Laatste update: 28 jun 2021
Wat is offensief beleggen?

Wanneer je begint met beleggen is het belangrijk om een strategie te kiezen die bij je past. Hierbij speelt het risico dat je wilt en kunt lopen en je gewenste rendement een belangrijke rol. De belangrijkste strategieën waaruit je kunt kiezen zijn defensief beleggen, neutraal beleggen, offensief beleggen en zeer offensief beleggen.

We leggen je hier de betekenis van offensief beleggen uit en welke kenmerken eraan verbonden zijn. Als laatste vertellen we hoe je offensief kunt beleggen bij Axento. 

Wat betekent offensief beleggen?

Een offensieve belegger wil door middel van een hoog risico, zo veel mogelijk rendement behalen. Hij of zij wil het vermogen dus flink zien groeien. Een offensieve belegger kan een veel hoger rendement behalen dan een defensieve belegger of een neutrale belegger. Hier staat natuurlijk tegenover dat je meer risico loopt. 

Wanneer je offensief belegt, loop je een groter risico om vermogen te verliezen. Daarom is het belangrijk om een lange beleggingshorizon aan te houden. Op die manier kun je jaren waarin verlies is geleden compenseren met jaren van winst. Wanneer je maar voor een korte periode wilt beleggen, is een offensieve strategie geen goede keuze. 

Wanneer je zelf offensief wilt beleggen, kies je risicovolle producten. Dit zijn vooral aandelen en eventueel hefboomproducten, zoals turbo’s of sprinters. Dit kun je aanvullen met obligaties.

Je kunt je vermogen ook laten beleggen door een vermogensbeheerder of een bank. Bij beheerd beleggen kies je dan voor een offensief risicoprofiel. Hieronder leggen we uit hoe zo’n profiel eruit ziet.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Kenmerken van een offensief beleggingsprofiel

Er zijn geen regels voor hoe een offensief beleggingsprofiel er precies uit moet zien. Er is dus geen eenduidige samenstelling van producten die alle offensieve profielen aan moeten houden. Daardoor verschillen de profielen per uitgever sterk van elkaar.

Het is dan ook belangrijk om de samenstelling of asset allocatie van het profiel na te gaan. Op die manier weet je precies de mate van offensiviteit. Je staat dan niet voor verrassingen wanneer het risico toch hoger of lager blijkt te zijn.

Ondanks de verschillen zijn er een aantal kenmerken die in alle offensieve profielen terug komen. Aandelen worden relatief als meer risicovol beschouwd dan obligaties. Daarom bestaat een offensief profiel voor het grootste deel uit aandelen, aangevuld met obligaties. 

Bij sommige banken en vermogensbeheerders kun je nog een stapje verder gaan. Zij bieden ook nog een zeer offensief profiel aan. In dit profiel zitten bijna alleen maar aandelen en eventueel hefboomproducten. 

Bij zeer offensief beleggen wordt het hoogste risico gelopen. Er wordt dan ook het hoogste rendement verwacht vergeleken met andere risicoprofielen. 

Offensief beleggen bij Axento

Bij Axento bestaat het offensieve profiel standaard voor 25% uit obligaties en voor 75% uit aandelen. Deze verhouding noemen we de strategische asset allocatie

Er is echter wel enige bewegingsruimte. Het percentage obligaties kan minimaal 15% en maximaal 35% worden. Daarbij kan het percentage aandelen dan variëren tussen de 65% en 85%. Een afwijkende allocatie noemen we de tactische asset allocatie.

Het verwachte rendement van een offensief risicoprofiel bij Axento is 6,5%. Wil je meer weten over offensief beleggen en de verschillende profielen bij Axento? Lees dan eens het document Beleggingsprofielen van Axento op onze website. 

Let op dat aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn. Bij offensief beleggen loop je een hoog risico om een hoog rendement te behalen. Hierbij kun je ook (een deel van) je vermogen verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Lees hier meer over de voordelen en nadelen van beleggen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.