Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is stock picking bij beleggen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 13 jan 2021
Wat is stock picking bij beleggen?

In dit artikel leggen we uit wat stock picking is en wat de gevaren van stock picking zijn.

Definitie stock picking

Stock picking is een vorm van actief beleggen waarbij een belegger vaak een handjevol individuele aandelen selecteert om in te beleggen. De verwachting is dat deze aandelen in de toekomst in waarde gaan stijgen, waardoor de belegger een hoog rendement ontvangt.

Het tegenovergestelde van stock picking is passief beleggen. Bij passief beleggen vorm je zelf geen mening over bepaalde aandelen, maar beleg je in zo veel mogelijk aandelen tegelijk met een zo breed mogelijke spreiding over regio’s en sectoren.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Gevaren van stock picking

Niet iedereen vindt stock picking een betrouwbare strategie. Het belangrijkste punt is dat je met stock picking niet gespreid belegt, waardoor je onnodig risico loopt.

Een belegger gaat er bijvoorbeeld van uit dat de aandelen van Sony in waarde gaan stijgen wanneer de nieuwe PlayStation uitkomt. Doordat de belegger zo zeker is van een positieve uitkomst, staat hij niet stil bij de risico’s. Dit wordt ook wel ‘overconfidence bias’ genoemd.

Het wordt gezien als zeer speculatief. Er valt hoog rendement te behalen, maar dit weegt voor de meeste beleggers niet op tegen het hoge risico dat je met stock picking loopt. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.