Duurzame obligaties

Binnen de beleggingscategorie obligaties, belegt Axento 50% in het SSGA Euro Sustainable Corporate Bond Index Fund. Dit indexfonds belegt wereldwijd in circa 800 obligaties van bedrijven die voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria.


‘Best in class’ benadering

De eerste stap in het screeningsproces is het selecteren van de beste ondernemingen binnen een bepaalde sector. Dit wordt ook wel de ‘best in class’ benadering genoemd. Deze screening wordt uitgevoerd door de ESG/SRI research afdeling van State Street Global Advisors. Alle bedrijven krijgen een duurzaamheidsscore op het gebied van milieuvriendelijkheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaam bestuur en beleid.

 

Uitsluitingen door Triodos MeesPierson
Na het selecteren van de beste obligaties per sector, vindt er nog een extra screening plaats door Triodos MeesPierson. Obligaties van bedrijven die betrokken zijn bij niet-duurzame activiteiten zoals de productie van tabaksartikelen en wapens, kinderarbeid of het uitvoeren van dierproeven voor niet-medische toepassingen, worden alsnog uitgesloten.

 

Staatsobligaties van landen uit de Eurozone
Naast bedrijfsobligaties wordt 50% van de obligaties belegt in staatobligaties van landen uit de Eurozone. Landen binnen de Eurozone zijn over het algemeen het meest duurzaam. Het Vanguard Euro Government Bond Index Fund waarin Axento belegt, is een van de grootste en meest liquide Europese staatsobligatiefondsen.