Hoe Axento succesvol in factoren belegt

Leestijd ± 1 minuten Laatste update: 03 april 2020
Hoe Axento succesvol in factoren belegt

Om de beleggingsresultaten in de beleggingsportefeuilles te verbeteren, belegt Axento vermogensbeheer in factoren. In dit artikel lichten we toe wat ‘factorbeleggen’ nu precies is en hoe wij dit toepassen in de beleggingsportefeuilles.

 

Wat is factorbeleggen precies?
Over het algemeen zijn de meeste aandelenportefeuilles samengesteld op basis van marktkapitalisatie. Dit betekent dat de aandelen met de grootste beurswaarde de zwaarste weging hebben. Met factorbeleggen wordt een aandelenportefeuille samengesteld op basis van een alternatieve methode zoals mate van beweeglijkheid, hoogte van dividend of bedrijfsomvang. Hierdoor wordt in de regel een betere rendement-risicoverhouding bereikt. Dit betekent bijvoorbeeld dat met een lager risico, hetzelfde rendement wordt behaald.

 

Wetenschappelijk onderbouwd
Het succes van factorbeleggen wordt in wetenschappelijk onderzoek al jarenlang aangetoond. Vooraanstaande studies tonen sinds de jaren zeventig aan dat met factorbeleggen een hoger rendement en/of een lager risico kan worden behaald. In onderstaande tabel zijn de kenmerken van de verschillende factoren en die van de brede markt weergegeven.

Okt 1990 – Dec 2013MarktValueSizeMomentumMinimum volatilityQuality
Rendement8,1%9,0%10,0%10,5%10,4%11,4%
Standaard deviatie14,9%16,8%15,8%16,6%11,0%13,9%

Bron: MSCI (standaarddeviatie is een maatstaf voor risico)

 

In welke factoren belegt Axento en waarom?
Axento belegt op die moment in de factoren Minimum volatility en Quality. De factor Quality heeft in combinatie met Minimum Volatility een uitstekend risicodempend effect binnen de beleggingsportefeuilles van Axento.

 

Bij Minimum volatility (lage volatiliteit) ligt de nadruk op het verlagen van het risico. Er wordt daarom een portefeuille samengesteld met aandelen die een lager dan gemiddelde standaarddeviatie hebben. Door te beleggen in de factor Minimum volatility is een beleggingsportefeuille beter beschermd tegen
dalingen op de aandelenmarkt.

 

Bij Quality ligt de nadruk op het selecteren van kwaliteitsbedrijven. Deze strategie is gebaseerd op de veronderstelling dat bedrijven met hoge en stabiele winsten doorgaans een beter rendement behalen. ’s Werelds bekendste belegger Warren Buffet maakt al jaren gebruik van deze factor.


Deel via social media: