Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is Exchange Traded Commodity?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 08 sep 2021
Wat is Exchange Traded Commodity?

Een Exchange Traded Commodity (ETC) lijkt sterk op een Exchange Traded Fund. In dit artikel leggen we uit wat een ETC precies is en hoe deze werkt, en hoe een ETC en ETF van elkaar verschillen.

Wat is een ETC?

ETC staat voor Exchange Traded Commodity. Met een ETC beleg je in één of meerdere op de beurs verhandelde grondstoffen, zoals goud, zilver, of olie.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat zijn de verschillen tussen ETC en ETF?

Ondanks dat ETC’s en ETF’s veel op elkaar lijken, zijn er ook een aantal verschillen. De grootste verschillen bespreken we hieronder.

Index versus grondstof

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een mandje van beleggingen dat het koersverloop van een bepaalde beursindex volgt. Het mandje van een ETF bestaat uit exact dezelfde beleggingen die geregistreerd staan aan de index. Hierdoor stijgt of daalt de ETF precies mee met de index.

Bij een Exchange Traded Commodity (ETC) wordt de koers van één grondstof of een mandje met grondstoffen gevolgd. De waarde van de ETC stijgt of daalt mee met de waarde van de grondstoffen waarin is belegd.

Contract versus geen contract

Een ander verschil tussen een ETC en ETF is dat bij een ETC een schuldbewijs wordt aangegaan. Er wordt overeengekomen om een bepaalde grondstof of bepaalde grondstoffen tegen een bepaalde prijs in de toekomst te kopen of te verkopen.

Voor het vaststellen van de prijs van een ETC worden futures gebruikt. Dat is een termijncontract tussen de koper en de verkoper, waarbij de koper voor een vaste prijs, op een vastgesteld tijdstip een vastgestelde hoeveelheid van de onderliggende waarde moet kopen of verkopen. Deze futures worden verhandeld op de beurs.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.