Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Hoelang duurt een beurscrisis gemiddeld?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 06 okt 2021
Hoelang duurt een beurscrisis gemiddeld?

Door de gevolgen van het coronavirus, zijn beurskoersen afgelopen maart plotseling sterk gedaald. We kunnen stellen dat daarmee een nieuwe beurscrisis is begonnen. Hoewel de financiële gevolgen nu zeer ingrijpend lijken, zal ook deze crisis niet eeuwig duren. In dit artikel laten we je zien dat een beurscrisis niet zeldzaam is en hoe lang een gemiddelde beurscrisis duurt.

Kijken naar het verleden

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Toch kunnen we de geschiedenis gebruiken om de huidige crisis tegen te vergelijken. Daarom zoomen we uit en kijken we naar de beursontwikkeling over de afgelopen 70 jaar. We focussen ons hier op de S&P 500 index. Deze index bevat aandelen van 500 Amerikaanse bedrijven en geeft daardoor een redelijk beeld van de Amerikaanse- en wereldeconomie.

 DalingLengte daling (Maanden)Lengte herstel (Maanden)
aug-56-22%1411
dec-61-28%614
feb-66-22%87
dec-68-36%1721
jan-73-48%2169
nov-80-27%213
aug-87-34%420
jul-90-20%34
mrt-00-49%3156
okt-07-56%1749
Gemiddeld-34%14,225,4

Bron: S&P 500 Bear Markets and Recoveries, https://www.investopedia.com/a-history-of-bear-markets-4582652. 

In bovenstaande tabel zien we de ontwikkeling van de S&P 500 koers aan de hand van tien bear markets. Te zien is de lengte van de daling van de koers en hoelang het duurde voordat de koers weer op het niveau van voor de daling was.

De duur van een beurscrisis kan dus nogal variëren. Afgaande op deze gegevens duurt een bear market gemiddeld 14,2 maanden. Let wel dat dit is gebaseerd op de S&P 500 index. Ook geldt dit alleen voor de krimp van deze beursindex, niet van een economische recessie in het algemeen.

In de tabel kun je ook zien hoe lang het duurt voordat de index weer op zijn oude niveau is. Dit verschilt sterk per beurscrisis. Bij de ene crisis kan de koers zich binnen een paar maanden herstellen. De andere crisis leidt tot een herstelperiode van enkele jaren. Gemiddeld duurde het 25,4 maanden voordat de koers zich weer het hersteld. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat vertelt dit ons?

Deze historische data laten zien, dat een beurscrisis niet zeldzaam is. Het vindt zelfs regelmatig plaats.

Daarnaast laat het zien dat de duur van een crisis sterk varieert. We zien echter wel dat de koersen vroeg of laat altijd weer stijgen na een crisis.

Door deze bevindingen worden de zorgen over een heftige beurscrisis door het coronavirus toch iets minder. Zeker wanneer je als belegger een lange termijn aanhoudt, komt je portefeuille er weer bovenop. Crisissen op de beurs zijn niet te voorkomen. Je kunt alleen proberen om je emoties niet de overhand te laten nemen en te wachten tot de koersen weer stijgen.

Daarnaast kun je ook proberen te profiteren van de crisis. Lage koersen bieden jou namelijk de kans om effecten goedkoop aan te kopen. Je kunt een beurscrisis dus gebruiken om je positie uit te bouwen of om te starten met beleggen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.