Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is dividend?

Leestijd ± 3 minuten
Laatste update: 02 nov 2021
Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Als je een aandeel in bezit hebt, ben je dus mede eigenaar van het bedrijf. Daardoor deel je ook mee in de winst en ontvang je het dividend per aandeel.

Waarom keren bedrijven dividend uit?

Hiervoor zijn verschillende redenen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat bedrijven er zelf voor kunnen kiezen om dividend uit te keren. Ze zijn hiertoe niet verplicht.

Wanneer een bedrijf geen of weinig winst maakt, zal het ervoor kiezen om geen dividend uit te keren. Sterker nog, sommige bedrijven keren nooit dividend uit. De winst die ze behalen, besteden ze dan aan herinvestering.

Dit kan in sommige gevallen gunstiger zijn voor aandeelhouders dan dividenduitkering. Herinvestering kan ervoor zorgen dat een bedrijf groeit of beter gaat presteren. Hierdoor stijgt de waarde van het aandeel.

Een reden om juist wel dividend uit te keren, is het aantrekkelijk maken van de aandelen. Het doel van het bedrijf is om vermogen bij elkaar te krijgen, bijvoorbeeld voor een investering. Door dividend uit te keren, trekt het bedrijf nieuwe aandeelhouders aan. Zo komt het aan zijn benodigde vermogen. 

Een regelmatige dividenduitkering is voor aandeelhouders een stabiele vorm van inkomen. Voor bedrijven is het een manier om aandeelhouders aan zich te binden. Dus naast het trekken van nieuw vermogen zijn dividendaandelen ook een manier om bestaande aandeelhouders te behouden en tevreden te houden.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Soorten dividend

Er zijn twee vormen van dividend; cashdividend en stockdividend. Beiden leggen we hieronder uit. Hier komt ook aan bod wat wordt bedoeld met interim dividend en ex dividend.

Cashdividend

Cashdividend is de meest gebruikelijke manier van dividenduitkering. Het houdt simpelweg in, dat het bedrijf het dividend in de vorm van geld uitkeert. Dit gebeurt vaak op periodieke basis, maar dat hoeft niet het geval te zijn. 

Stockdividend

Bij stockdividend keert het bedrijf de waarde van  het dividend uit in de vorm van nieuwe aandelen. In plaats van geld ontvang je dan dus nieuwe aandelen in het bedrijf. 

Interim dividend

Interim dividend is een tussentijdse winstuitkering. Los van het standaard dividend, keert het bedrijf dan tussentijds nog een keer dividend uit. Dit is meestal als voorschot op het overige dividend. 

Ex dividend

Wanneer een aandeel ex dividend noteert, wordt de koers van het aandeel gecorrigeerd voor het uitgekeerde dividend. De dag voor de ex dividend datum, wordt bepaald welke aandeelhouders een dividenduitkering krijgen.

Je hebt recht op dividend, wanneer je een aandeel hebt gekocht voordat het ex dividend ging. Koop je een aandeel op de ex dividenddatum, dan heb je geen recht op het dividend over de afgelopen periode.

Dividendbelasting

Dividend is een vorm van inkomen en daarom wordt er ook belasting over geheven. Het belastingpercentage ligt op 15% in Nederland. Dit bedrag dient door de uitkerende partij te worden ingehouden op de dividenduitkering. Wanneer je dividend ontvangt, is de belasting dus al ingehouden.

Je kunt de dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting. Bedrijven die dividend ontvangen kunnen de  belasting verrekenen met de vennootschapsbelasting. 

Beleggen in dividendaandelen

Dividend bepaalt een deel van je rendement wanneer je gaat beleggen in aandelen. Bij de keuze welke aandelen je wilt aankopen, loont het dus zeker om na te gaan welke bedrijven dividend uitkeren. De koers van een aandeel gaat omlaag wanneer het bedrijf dividend uitkeert. Daarom maakt het per saldo geen verschil. Toch zou je voorkeur uit kunnen gaan naar dividendaandelen. In plaats van volledig afhankelijk te zijn van koersstijgingen, ontvang je op regelmatige basis rendement op je aandeel. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.