Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat zijn dividendaandelen?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 02 nov 2021
Wat zijn dividendaandelen?

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die jaar in jaar uit een hoog dividend uitkeren. De meeste bedrijven die een hoog dividend uitkeren, hebben een stabiele omzet en winst. Lange termijn beleggers vinden de jaarlijkse uitkering aantrekkelijk. Door het stabiele dividend hoeven ze niet bezig te zijn met het laatste beursnieuws.

Kenmerken van dividendaandelen

Dividendaandelen hebben een stabiele omzet en winst. Ze zitten in sectoren die niet zo snel groeien. Ze doen daarom weinig investeringen in groei. Een groot deel van de winst blijft over om dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Dividendaandelen lijken in die zin ook op waarde-aandelen

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

 • Moet ik instappen bij onrust?
 • Moet ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze vicieuze cirkel?
 • Impact van het Coronavirus
 • Het perfecte instapmoment

Verschillende vormen van dividend

Er zijn verschillende vormen van dividenduitkeringen.

Cash dividend

Bij cashdividend ontvangt de belegger een geldbedrag per aandeel. Je ontvangt in dit geval gewoon een geldbedrag op je geldrekening bij je broker of bank.

Stock dividend

Beleggers ontvangen het uitgekeerde dividend in de vorm van aandelen. Daarvoor worden vaak nieuwe aandelen uitgegeven. Voor elke 30 aandelen ontvangt de belegger bijvoorbeeld 1 aandeel extra als stockdividend.

Interim- en slotdividend

Sommige bedrijven keren meerdere keren per jaar dividend uit. De tussentijdse dividenden noemen we interim dividend. Tijdens de jaarvergadering wordt het dividend over het jaar vastgesteld. Vervolgens wordt het slotdividend uitgekeerd.

Dividendrendement

Je kunt het dividendrendement berekenen door de jaarlijkse uitkeringen te delen door de aandelenkoers. Een aandeel met een koers van € 20 en € 1 dividend per aandeel heeft 5% dividendrendement. 

Dividendbeleggen

Dividendbeleggers stellen een portefeuille samen van aandelen met een hoog dividendrendement, bijvoorbeeld minimaal 3%. De koersdaling in februari zorgde ervoor dat het dividendrendement op de Amerikaanse S&P 500 index hoger ligt dan de 10-jaars rente. In Europa ligt het dividendrendement al langer ruim boven de rente. Maar in de VS was dit voor het eerst sinds maart 2009. Dit geeft aan dat aandelen goedkoop gewaardeerd zijn.

Risico's van dividendaandelen

Het belangrijkste risico is dat het dividend niet wordt uitgekeerd. Als minder winst wordt gemaakt, kan het nodig zijn om het dividend op te schorten. Een verlaging van het dividend leidt meestal tot een koersdaling. Dividendbeleggers verkopen hun stukken. Tijdens de corona crisis mochten banken geen dividend uitkeren. Bankaandelen gingen vervolgens in de uitverkoop.


Om het risico van een dividend verlaging te beperken kies je bedrijven met:

 1. Stabiele of stijgende winsten
 2. Stabiel of stijgende dividenden
 3. Lage schulden
 4. Percentage van de winst dat uitgekeerd wordt moet niet te hoog zijn (pay out ratio)

Aandelen met deze kenmerken worden ook wel dividend aristocrats genoemd. Verder is het belangrijk om voldoende te spreiden over bedrijven, sectoren en regio’s.

Kritiek op dividendbeleggen

Het aantal aandelen met een hoog dividend is niet zo groot. Door die beperking ontstaat vaak een eenzijdige portefeuille met beperkte spreiding en weinig snel groeiende bedrijven. Groeiaandelen zoals Amazon, Google en Facebook keren geen dividend uit. Maar ze hebben de afgelopen jaren wel een hoog rendement gehaald door koerswinst.

Voorbeelden van dividendaandelen

Voorbeelden van Nederlandse dividendaandelen zijn Royal Dutch Shell, Unilever en KPN. Voor een hoog dividend kun je aandelen kopen in de energie-, voeding-, vastgoed- en de financiële sector. In die sectoren worden relatief hoge dividenden uitgekeerd. In onzekere tijden op de beurs is een goede aandelenkeuze nog belangrijker. Onderzoek vooral of het bedrijf het dividend kan blijven betalen.

In onderstaande tabel het dividendrendement van een aantal Nederlandse aandelen.

 

AandeelDividend in 201927-03-2020Dividendrendement
Ahold Delhaize0,7621,283,6%
ASR Nederland1,9023,178,2%
KPN0,132,116,2%
Philips0,8535,312,4%
Relx0,5418,942,9%
Unilever1,6442,613,8%

 

Bron: fd - 30 maart 2020


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

 • Informatieboekje
 • Axento voorbeeldportefeuilles
 • 10 beleggingstips
 • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.