Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is dividendbelasting en hoe werkt het?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 13 dec 2021
Wat is dividendbelasting en hoe werkt het?

Als je belegt in aandelen of ETF’s kun je rendement behalen door middel van koerswinst of dividend. In dit artikel wordt uitgegaan van rendement door dividend. Over dit dividend moet belasting worden betaald, maar wat is dit en hoe werkt het?

Wat is dividend?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat dividend eigenlijk betekent. Dividend is een winstuitkering van een bedrijf. Het bedrijf keert (een deel van) de bedrijfswinst uit aan haar aandeelhouders. Het andere deel gaat vaak naar herinvesteringen.

Er zijn twee manieren om dividend uit te keren, namelijk cashdividend en stockdividend. Bij cashdividend wordt het dividend uitgekeerd in cash. En bij stockdividend wordt het dividend uitgekeerd in aandelen van het bedrijf.

Beursgenoteerde bedrijven mogen zelf bepalen of en hoeveel dividend zij uitkeren aan hun aandeelhouders. Als de winstcijfers tegenvallen, zijn deze bedrijven niet verplicht om dividend uit te keren.

Een reden om juist wel aandelen uit te keren is om aandelen zo aantrekkelijk te maken. Vaak is het doel van een bedrijf om vermogen bij elkaar te krijgen, bijvoorbeeld voor een investering. Door dividend uit te keren, trekt het bedrijf nieuwe aandeelhouders aan. Zo komt het aan zijn benodigde vermogen.

 

Wanneer ontvang je dividend?

Je kunt dividend ontvangen als je belegt in een bedrijf dat dividend uitkeert. Dividend wordt doorgaans één keer per jaar uitgekeerd, indien het bedrijf dit wenst te doen. Er kan ook gekozen worden voor een uitkering per kwartaal. Wanneer een bedrijf winst maakt kunnen zij ervoor kiezen om deze winst te delen met hun aandeelhouders. Zij zijn immers ook voor een deel eigenaar van het bedrijf. De exacte datum van de uitkering verschilt per bedrijf.

Dividend wordt gezien als een vorm van inkomen. Over je inkomen moet je belasting betalen, over je dividend dus ook. De belasting die over je dividend betaald wordt, noemen we de dividendbelasting.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat is dividendbelasting?

Dividendbelasting is een internationaal veel voorkomende vorm van directe belasting die door een staat wordt geheven op inkomen in de vorm van dividend. In Nederland bedraagt de dividendbelasting 15%.

In het buitenland gelden andere tarieven, dit kan soms zelfs 0% zijn. Op basis van een belastingverdrag met andere landen is er vaak afgesproken dat de maximale dividendbelasting 15% is voor inwoners van Nederland.

Deze 15% kan na het einde van het jaar bij de aangifte inkomstenbelasting weer terug gevorderd worden.

Soorten dividend aandeelhouders

Er zijn aandeelhouders die wachten totdat het dividend is uitgekeerd, waarna zij hun aandeel weer verkopen.

Anderen wachten dit moment juist niet af. Als zij weten dat er binnenkort dividend uitgekeerd zal worden, zullen zij hun aandelen verkopen vlak voordat het zover is. Op deze momenten vindt er vaak een grote koersstijging plaats. Over koersstijgingen wordt immers geen belasting betaald, over dividend wel.

Hoe werkt dividendbelasting?

De dividendbelasting wordt, vóór uitgave van de dividend, ingehouden door het bedrijf. Hierbij een voorbeeld:

Jij hebt aandelen ter waarde van €2.000. In het midden van het jaar ontvang je een dividenduitkering van €51. Hier is de dividendbelasting dus al vanaf gegaan. Het bruto dividend was €60, hier wordt 15% dividendbelasting vanaf gehaald. Zo blijft er nog over €51 netto dividenduitkering over.

Indien je belasting betaalt in box 3, ontvang je na het einde van het jaar deze €9 weer terug waardoor je uiteindelijk dus toch een dividend overhoudt van €60.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.