Wat is duurzaam beleggen?

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij. We proberen onze aarde zo leefbaar mogelijk te maken en te houden. 

Ook als belegger kun je bijdragen aan duurzame ontwikkeling, door middel van duurzaam beleggen. Vroeger werd gedacht dat duurzaam beleggen alleen voor de doorgewinterde milieuactivist bestemd was. Tegenwoordig is het bijna de norm geworden. In dit artikel leggen we je er alles over uit.

Alles weten over duurzaam beleggen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Duurzaam beleggen: betekenis

Wat is duurzaam beleggen precies? Bij duurzaam beleggen wordt naast financieel rendement ook een positief effect voor mens, milieu en maatschappij nagestreefd. Dit wordt ook wel eens verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd. 

Bij duurzaam beleggen wordt er dus niet alleen naar rendement en risico gekeken. Er wordt ook gelet op de invloed ervan op de wereld om ons heen. Denk hierbij aan klimaatverandering, het waarborgen van mensenrechten, CO2-uitstoot en goede arbeidsomstandigheden.

Wanneer is een belegging duurzaam?

Er is geen vaste lijst van voorwaarden waaraan een bedrijf moet voldoen om duurzaam genoemd te worden. Elke belegger heeft namelijk zijn eigen duurzaamheidscriteria. De een legt meer nadruk op milieu, voor de ander zijn goede arbeidsomstandigheden belangrijker.

Er zijn wel een aantal internationale standaarden opgesteld omtrent duurzaam beleggen. Deze standaarden, zoals de UN Global Compact, de Principles for Responsible Investment en de ESG-criteria, worden gebruikt door miljoenen beleggers wereldwijd. 

Hoe wordt ESG bij duurzaam beleggen gebruikt?

ESG staat voor EnvironmentSocial en Governance. Vrij vertaald betekent dat milieumens en maatschappij en bestuur. Aan de hand van deze onderwerpen wordt bepaald hoe duurzaam een bedrijf is. 

Er zijn verschillende instanties die ESG-scores uitgeven. Zij beoordelen bedrijven aan de hand van de ESG-criteria en hangen daar een score aan. Dat maakt het makkelijker voor beleggers om bedrijven te vergelijken en beoordelen op duurzaamheid. Voorbeelden van bedrijven die ESG-scores geven zijn MSCI, Bloomberg en Sustainalytics. 

Wat houden die ESG-criteria nu precies in? We geven een paar voorbeelden:

  • Environment (milieu): vervuiling, recycling, CO2-uitstoot, grondstof gebruik.
  • Social (mens en maatschappij): mensenrechten, diversiteit, arbeidsomstandigheden, veiligheid. 
  • Governance (bestuur): transparantie, belangenverstrengeling, corruptie, samenstelling van bestuur. 

Hoe werkt duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen werkt in de basis hetzelfde als traditioneel beleggen. Bij duurzaam beleggen worden bedrijven echter niet alleen op financiële kenmerken beoordeeld, maar ook op duurzaamheidscriteria. 

Er zijn grofweg twee methodes om duurzaamheidscriteria of ESG scores te gebruiken. Dat zijn de methode van uitsluitingen en de best-in-class methode.

Uitsluitingen

De methode van uitsluitingen houdt in dat bedrijven die niet aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen, volledig worden uitgesloten. Deze methode wordt ook wel negatieve screening genoemd. 

Dat wil zeggen dat er niet in obligaties, aandelen of andere effecten van deze bedrijven wordt belegd. Vaak worden bedrijven die bijvoorbeeld mensenrechten schenden of wapens produceren per definitie uitgesloten uit duurzame beleggingsportefeuilles.

De methode van uitsluitingen is de meest traditionele manier van duurzaam beleggen. Hoewel het voor sommige beleggers niet ver genoeg gaat, is het een simpele en effectieve methode.

Best-in-class

De best-in-class methode houdt in dat binnen een bepaalde sector alleen wordt belegd in de best presterende bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Deze methode wordt ook wel positive screening genoemd. Zo investeer je binnen een sector alleen in de best presterende bedrijven op gebied van duurzaamheid.

Door per sector bedrijven te selecteren, wordt voorkomen dat men appels met peren gaat vergelijken. Een bank vergelijken met een olieproducent op het gebied van milieubeleid, heeft natuurlijk weinig nut. 

De best-in-class methode lost dit probleem op. Binnen de oliesector wordt bijvoorbeeld alleen belegd in bedrijven die milieuschade het meest weten te beperken. Dit voorkomt bovendien dat hele sectoren worden uitgesloten uit het beleggingsuniversum. Dit kan namelijk nadelige effecten hebben voor de spreiding en het rendement van een beleggingsportefeuille.

De best-in-class methode is een wat verfijndere manier om duurzaam te beleggen. Het beoordelen van bedrijven op duurzaamheidscriteria is namelijk direct verweven in het selectieproces.

Hoe duurzaam is duurzaam beleggen?

De term duurzaam is veelomvattend. Wat voor de één duurzaam is, kan voor iemand anders bij lange na niet duurzaam genoeg zijn. Hoe duurzaam een belegging daadwerkelijk is, hangt af van hoe streng de uitsluitings- en selectiecriteria zijn. 

Een belangrijke vraag is: hoe ver wil je gaan in het uitsluiten van bedrijven en sectoren? Op een zeker moment kan het ten koste gaan van bijvoorbeeld de spreiding, het verwachte rendement, de risico’s en de kosten.

Voor wie duurzaam beleggen niet ver genoeg gaat, zijn er nog alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan impact beleggen, microfinanciering, groene obligaties en themabeleggen.

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het financiële resultaat niet altijd voorop staat bij deze duurzame alternatieven. 

Duurzaam beleggen en rendement

Er heerst een vooroordeel dat duurzaam beleggen minder rendement zou opleveren dan ‘normaal’ beleggen. Niets blijkt echter minder waar. Verschillende organisaties publiceren onderzoeken waarin beleggen in duurzame fondsen wordt vergeleken met beleggen in reguliere fondsen

Als voorbeeld kijken we naar duurzame ETF’s tegenover hun niet-duurzame equivalent. Beleggingswebsite Morningstar.nl deed hier onderzoek naar. 

Volgens hen heeft 75% van Morningstar’s ESG-gescreende indices beter gepresteerd dan hun equivalenten in 2020. 91% van de duurzame indices behaalde minder verlies dan haar equivalent. (Bron: Morningstar).

Deze cijfers laten wel zien dat duurzaam index beleggen helemaal niet minder rendement hoeft op te leveren. In veel gevallen kunnen ESG-gescreende fondsen en ETF’s zelfs winstgevender zijn. 

Dat komt doordat de duurzame bedrijven in een index voorbereid zijn op de toekomst. Zij kunnen zich over het algemeen beter weren tegen ESG-risico’s. Beleggen in duurzame bedrijven kost je in de meeste gevallen dus geen rendement. 

Waarom duurzaam beleggen?

Met duurzaam beleggen kun je zonder veel moeite bijdragen aan een betere wereld. Door duurzaam te beleggen worden bedrijven, overheden en projecten gestimuleerd die mens, milieu en maatschappij respecteren. 

Op die manier kun je als belegger ook echt bijdragen aan het verduurzamen van onze wereld. Daarnaast zal duurzaam beleggen je geen rendement kosten. Duurzaam beleggen zou in dat geval toch een no-brainer moeten zijn? Wél bijdragen aan een betere wereld, zonder dat het ten koste gaat van het rendement.

Duurzaam beleggen bij Axento

Bij Axento Vermogensbeheer kiezen we voor duurzaam beleggen in ETF’s die zijn gescreend op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we ook in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid

Je kunt je vermogen al bij ons laten beleggen vanaf €7.500. Dit kan voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt.

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Bekijk video Wat is duurzaam beleggen?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.