Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is een cryptomunt?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 04 feb 2021
Wat is een cryptomunt?

Op deze pagina leggen we uit wat een cryptomunt precies is. We gaan onder andere in op de voordelen en de risico’s van cryptomunten. Ook benoemen we de bekendste cryptomunten.

Definitie cryptomunt

Een cryptomunt is een verzamelnaam voor digitale en op cryptografie gebaseerde betaalmiddelen. Cryptomunten zijn dus niet fysiek (in brief- of muntgeld) beschikbaar, maar alleen digitaal. De eerste succesvolle cryptomunt werd in 2009 geïntroduceerd.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Waar komt de term cryptomunt vandaan?

De term cryptomunt is afgeleid van cryptografie. Cryptografie was tijdens de Tweede Wereldoorlog een veelgebruikte communicatievorm waarin boodschappen werden omgezet naar codes. Aankopen met cryptomunten zijn anoniem, het is niet nodig om je persoonlijke gegevens te verstrekken. 

Wat is blockchaintechnologie?

Cryptomunten werken met blockchaintechnologie. Deze technologie houdt alle transacties bij en is cruciaal bij cryptomunten. Door de blockchaintechnologie is een derde partij overbodig bij transacties: de derde partij is al geautomatiseerd via het internet. Er zijn enkele cryptomunten die een eigen blockchain hebben, zoals de Bitcoin

Blockchain is vaak veiliger dan een centrale database, omdat alle informatie verspreid staat: hierdoor is het systeem moeilijker te hacken en wanneer bijvoorbeeld de stroom uitvalt, is de database nog beschikbaar op de andere computers.

Wat zijn de voordelen?

De meeste cryptomunten zijn onafhankelijk. Hierdoor kunnen centrale banken geen invloed uitoefenen op de koers, wat bij fysieke valuta zoals de dollar of de euro, wel mogelijk is. Cryptomunten zijn ook wereldwijd verhandelbaar.

Bij de cryptomunt is er sprake van peer-to-peer netwerk: er is bij een transactie geen derde partij betrokken, enkel de koper en verkoper. Hierdoor is er bij cryptomunten ook een hoge mate van privacy: de transacties vinden vaak anoniem plaats. De mate van privacy verschilt echter wel per munt.

Wat zijn de risico's?

Wanneer je gaat beleggen is dat nooit zonder risico’s, dus met cryptomunten is dat niet anders. Een van de voordelen, de onafhankelijkheid van de munt, brengt ook veel risico’s met zich mee. Er is niemand die volledige controle heeft over cryptomunten. Hierdoor zijn cryptomunten erg gevoelig voor cybercriminaliteit. Hackers kunnen relatief simpel toegang krijgen tot je gegevens, waarmee ze je cryptomunten kunnen stelen. 

Daarnaast zorgt de onafhankelijkheid van de munt ervoor dat het een zeer speculatieve belegging is. Er is nauwelijks financiële informatie bekend over cryptomunten, waardoor niet zeker is of de informatie die je over cryptomunten vindt klopt.  

De cryptomarkt heeft een hoge volatiliteit: de koers is heel beweeglijk kent hoge pieken en diepe dalen. Dit komt mede doordat de cryptomarkt vrij nieuw is, en er nog weinig regelgeving. Hierdoor valt er dus veel winst te behalen, maar de kans op verlies is ook groter. 

Lees in dit artikel meer over alle voor- en nadelen van beleggen.

Wat zijn de bekendste cryptomunten?

De meest bekende cryptomunt is de Bitcoin. De Bitcoin wordt gezien als de grondlegger van alle cryptomunten. Het was niet de eerste cryptomunt, maar wel de eerste die succesvol bleek. De Bitcoin is een van de weinige cryptomunten die op zijn eigen blockchain werkt. 

Een andere bekende cryptomunt is de Ether. Ether is de cryptomunt van het softwareplatvorm Ethereum. Deze cryptomunt is flexibeler dan de Bitcoin.

Verder is Ripple een bekende cryptomunt. Het is naast cryptomunt ook een digitaal betalingsnetwerk, en wordt in tegenstelling tot de meeste andere cryptomunten wel door één partij beheerd. Ripple werkt samen met grote partijen.

Er komen tegenwoordig steeds meer cryptomunten bij en het blijft speculeren, maar bovengenoemde munten hebben al bewezen geen eendagsvliegen te zijn. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.