Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is het idiosyncratisch risico bij beleggen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 13 okt 2021
Wat is het idiosyncratisch risico bij beleggen?

Een belegger heeft te maken met veel soorten beleggingsrisico’s. Zo is er het valutarisico, concentratierisico en het marktrisico.

In dit artikel richten we ons op het idiosyncratisch risico

Wat betekent idiosyncratisch risico?

Het idiosyncratisch risico is een risico dat betrekking heeft op één specifiek aandeel, obligatie of andere soort belegging. Het is een andere bewoording voor specifiek risico bij beleggen. Het idiosyncratisch risico geldt dus niet voor een hele markt of een hele sector, maar enkel voor één bedrijf.   

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Voorbeeld van idiosyncratisch risico

We zullen het idiosyncratisch risico duidelijker maken met een voorbeeld. Dit voorbeeld komt uit de farmaceutische industrie. 

Het aandeel Galapagos staat genoteerd aan de AEX. Het bedrijf is bezig met het ontwikkelen van medicijnen. Dit proces bestaat uit onderzoeksfases. Wanneer een fase wordt afgekeurd door autoriteiten, moet de gehele fase opnieuw beginnen.

In het bovenstaande geval kan de koers van Galapagos dalen, als beleggers vertrouwen in het bedrijf verliezen. Het feit dat het onderzoek kan worden afgekeurd, is een idiosyncratisch risico. Het is namelijk een risico dat alleen betrekking heeft op het aandeel Galapagos. Deze gebeurtenis heeft geen invloed op een ander bedrijf.

Het uitsluiten van idiosyncratisch risico

Beleggers proberen om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten of zo laag mogelijk te houden. Het is niet mogelijk om specifiek risico volledig uit te sluiten. Je kunt het wel beperken. 

Door binnen je portefeuille zoveel mogelijk te spreiden, is het mogelijk het idiosyncratisch risico te beperken. Door een goede spreiding heeft een specifieke beleggingen niet zoveel invloed op je totale beleggingsportefeuille. Hoe meer spreiding in de portefeuille, hoe kleiner het idiosyncratisch risico. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.