Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is het renterisico bij beleggen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 04 okt 2021
Wat is het renterisico bij beleggen?

Beleggen brengt altijd risico's met zich mee. Zonder risico immers geen rendement. Er zijn dan ook verschillende soorten beleggingsrisico te noemen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het valutarisico en het concentratierisico.

Een ander risico waarmee je te maken kunt krijgen, is het renterisico. In dit artikel leggen we daar alles over uit. 

Wat is het renterisico?

Het renterisico is het risico dat je beleggingen minder waard worden door veranderde rentepercentages. De hoogte van de rente heeft namelijk invloed op de koersen van aandelen en obligaties. Wanneer de rente stijgt, wordt er vaak minder geconsumeerd, omdat het aantrekkelijker wordt om te sparen. Dit heeft als gevolg dat de vraag naar beleggingen daalt. Daardoor kan een stijgende rente, dalende koersen veroorzaken.   

Ook kunnen hogere rentelasten en de afname van consumptie ervoor zorgen dat bedrijven minder omzet maken. Dit beïnvloedt de waarde van beleggingen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Het renterisico bij pensioenfondsen

Voor pensioenfondsen is het renterisico misschien wel het grootste risico. Dat komt doordat zij nu geld ontvangen en beleggen, maar dit pas ver in de toekomst moeten uitkeren. Door de lange tijd tot het uitkeren is de kans op een stijgende rente groter. 

Het niveau van de rente heeft invloed op de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Wanneer de rente daalt moet een pensioenfonds meer geld in kas hebben.  

Het afdekken van renterisico

Het is mogelijk om het renterisico af te dekken. Dat kan door middel van hedging. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden. Hedging gaat via derivaten


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.