Beleggen versus speculeren: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Beleggen versus speculeren: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Veel mensen associëren beleggen nog steeds met gokken. Beleggen is namelijk niet zonder risico en je kunt koersbewegingen niet voorspellen. Dat beleggen hetzelfde is als gokken, is echter een misvatting.

Iets dat wel veel weg heeft van gokken, is speculeren. In deze blog leggen we uit wat de verschillen tussen beleggen en speculeren zijn en wat voor de meeste mensen een meer geschikte optie is.

We bespreken:

  • Hoe werkt beleggen?
  • Hoe werkt speculeren?
  • Verschil beleggen en speculeren
  • Wat past bij jou?

Alles weten over trading

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe werkt beleggen?

Beleggen is het investeren van geld om hier in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Dat kan met allerlei beleggingsproducten: aandelen, obligaties, ETF’s, opties, vastgoed, grondstoffen en ga zo maar door.

Met beleggen kun je op de lange termijn rendement behalen. Hier staat wel risico tegenover. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Geld beleggen kun je zelf doen, of je kunt het uitbesteden.

Weet je niet waar je moet beginnen? Lees er dan meer over in ons artikel: Beleggen voor beginners

Hoe werkt speculeren?

Wanneer je de succesverhalen van speculeren hoort, klinkt het heel aantrekkelijk om te beginnen met speculeren. Je kunt namelijk in een korte tijd veel winst behalen op de beurs. Hiertegenover staat echter een hoog risico. Menig belegger die speculeert, loopt door dit hoge risico zelfs verlies.

Betekenis speculeren

Speculeren is het inzetten op koersveranderingen op korte termijn, om er snel veel winst mee te maken. Speculanten handelen in beleggingsproducten om op korte termijn te profiteren van schommelingen op de beurs. Met korte termijn bedoelen we weken, dagen of soms zelfs enkele minuten. 

Het lijkt heel aantrekkelijk om snel winst te maken met speculeren, maar de verliezen kunnen net zo snel hoog oplopen als de eventuele winsten. Daarnaast is de kans op verlies groter dan de kans op een positief resultaat. 

Hoe werkt het?

Speculanten gaan vaak te werk met hefboomproducten. Dit zijn beleggingsinstrumenten waarmee je met een kleine inleg, een grote positie in kunt nemen. Het resterende bedrag wordt als het ware aan je uitgeleend door de uitgever van de hefboom. 

Speculanten met een hefboom positie kunnen zowel long gaan als short gaan. Bij long gaan zet je in op een koersstijging en bij short gaan zet je in op een koersdaling. De hefboom zorgt ervoor dat de winst wordt vergroot en deze wordt altijd weergegeven als een verhouding. Wanneer een speculant een product koopt met een hefboom van bijvoorbeeld 1:100, kan de speculant 100 keer zoveel winst maken.

Het gevaar hiervan is dat wanneer er verlies wordt gemaakt, deze verhouding nog steeds geldt: de speculant maakt dan 100 keer zoveel verlies.

Lees meer over de werking van een hefboom in ons artikel: Wat is een hefboom bij beleggen en hoe werkt het?.

Verschillen beleggen en speculeren

Kort samengevat is speculeren het handelen in beleggingsproducten om op korte termijn te profiteren van koersschommelingen. Beleggen draait daarentegen om investeren op de lange termijn. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de twee. Die bespreken we hieronder.

Korte termijn versus lange termijn

Het belangrijkste verschil speculeren en beleggen is dat beleggers op lange termijn hun vermogen gestaag willen zien groeien, terwijl speculanten juist zo snel mogelijk rendement proberen te behalen. Bij beleggen is het ideale scenario om een beleggingshorizon van bijvoorbeeld 15, 20 of 30 jaar te hebben, terwijl bij speculeren telkens binnen enkele dagen, uren of minuten producten worden aangekocht en weer verkocht.

Hoog risico versus laag risico

Bij beleggen is het vaak het geval dat hoe meer risico je neemt, des te hoger het verwachte rendement is. Je loopt als belegger altijd risico.

Wanneer je je geld laat beleggen, kun je bijvoorbeeld zelf een risicoprofiel kiezen. Zo bepaal je zelf hoe groot het risico dat je loopt is. Ga je zelf aan de slag, dan kun je zelf bepalen of je veilige obligaties of wat risicovollere aandelen koopt.

Bij speculeren loop je altijd veel risico. Speculanten willen zo snel mogelijk een zo hoog mogelijk rendement behalen, hierdoor moeten zij het hoge risico accepteren.

Snel winst maken versus vermogen behouden

Vaak is het doel van speculeren anders dan dat van beleggen. De meeste beleggers hebben als doel om hun vermogen op de lange termijn te behouden en te laten groeien. Dit doen zij bijvoorbeeld voor hun pensioen.

Speculanten willen vaak snel veel geld verdienen, om bijvoorbeeld op korte termijn een grote aankoop te doen. Daarnaast is speculeren voor veel mensen een spannende hobby: je moet continu actief handelen en dat geeft veel mensen een kick.

Speculeren of beleggen: wat past bij jou?

Dat speculeren niet voor beginners is, is ondertussen duidelijk geworden. Het risico is hoog en de kans op verlies is groot. De juiste timing is cruciaal, en er wordt telkens bewezen dat het timen van de markt onmogelijk is. Daarom zal beleggen voor de meeste mensen een betere optie zijn.  

Mensen die het toch heel leuk en spannend vinden, kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om met 90% van hun beschikbare vermogen te beleggen en met de andere 10% te speculeren. Ga in ieder geval nooit beleggen of speculeren met geld dat je in de nabije toekomst nodig hebt.

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Axento vermogensbeheer is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Je kunt je geld al bij ons laten beleggen vanaf €7.500. Samen kijken we welk risicoprofiel voor jou geschikt is: defensief, neutraal, offensief of zeer offensief. Vervolgens gaan wij je geld voor je beleggen.

Dat doen wij in ETF’s en indexfondsen. Deze producten bieden een brede spreiding en volgen het rendement van de markt.

We beleggen je vermogen volledig duurzaam. Dat betekent dat we rekening houden met de ESG-criteria bij het selecteren van ETF’s en indexfondsen. Daarnaast ligt onze focus op vermogensgroei op de lange termijn.

Denk je erover te beginnen met beleggen bij Axento? Kijk dan eens rond op onze website of vraag hieronder een brochure aan.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.