Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Hoe werkt beleggen in turbo's?

Leestijd ± 4 minuten
Laatste update: 05 jul 2021
Hoe werkt beleggen in turbo's?

Misschien heb je er al een keer van gehoord: Beleggen in turbo’s. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over turbo’s en het beleggen hierin.

Wat is een turbo?

Een turbo is een financieel instrument waarmee je met een hefboomwerking kunt inspelen op een stijging of daling van een belegging (onderliggende waarde). Je kunt ze gebruiken voor aandelen, valutaobligatiesindexenbeleggingsfondsen en ook grondstoffen. Een turbo wordt ook wel eens sprinter of speeder genoemd.

Wil je weten waarin je nog meer kunt beleggen? Lees dan eens Waar kun je in beleggen?

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe werkt een turbo?

Met een turbo kun je profiteren van een stijging of daling van de koers van een onderliggende waarde. Je bent dus in feite aan het speculeren op toekomstige stijgingen en dalingen met een hefboom.

Long en short

Een turbo short betekent dat de je profiteert als de onderliggende waarde daalt. Een turbo long is dus het tegenovergestelde. Hierbij ga je ervanuit dat de onderliggende waarde in de toekomst gaat stijgen. 

Financiering

Bij de aankoop van een turbo worden een deel van de onderliggende waarde gefinancierd door financiële instelling, bijvoorbeeld een bank. Er blijft dus een deel over die jij als belegger betaald.

Ook de financiële instelling moet hieraan zijn geld verdienen, dus betaal jij rente over het gedeelte wat de financiële instelling financiert. Voor een financiële instelling is het dus een zeer interessant product om uit te geven. Zij lopen zelf namelijk geen risico.

Hefboom

Turbo's zijn populair bij beleggers vanwege het hefboom effect. Op die manier kun je door een kleine beweging van de koers van de onderliggende waarde, grote procentuele winsten behalen. Dit brengt natuurlijk ook risico's met zich mee. Daarom zijn turbo's minder geschikt voor beginnende beleggers.

Stop loss effect

Door snelle koerswijzigingen kan een turbo gezien worden als een risicovol product. Daarom wordt er gewerkt met een stoploss order. Door een stoploss order kan je als belegger nooit meer verliezen dan de investering, maar je kan dus wel alles verliezen wat je geïnvesteerd hebt.

Hoe werkt het financieringsniveau?

Met een turbo long koopt de bank de onderliggende waarde voor het grooste gedeelte. Voor een klein deel, draag je zelf bij. Als belegger betaal jij rente over het gedeelte dat de bank mee financiert.

Wanneer de beurs open gaat en er is een beweging die negatief uitpakt, dan worden de verliezen voor de financiële instelling genomen. Mits ze lager zijn dan het financieringsniveau. Hierdoor heb je als belegger een veiligheid ingebouwd dat je nooit met de restschuld komt te zitten.

In de voorbeelden hieronder wordt het financieringsniveau verduidelijkt.

Rekenvoorbeeld

Hoe werkt een turbo long?

Wij leggen de werking van een turbo long uit aan de hand van een voorbeeld. In het rekenvoorbeeld laten we de transactiekosten buiten beschouwing.

We starten met een voorbeeld waarbij je verwacht dat het aandeel Heineken gaat stijgen. De koers van Heineken staat op €100,-. Je koopt een turbo long voor €10,-. De bank financiert in dit geval €90,-. Het stop loss niveau is dus €90,-.Jij legt dus slechts €10,- in. Je hefboom is in dit geval 10x.

Stel dat de waarde van het aandeel Heineken met 10% stijgt naar €110,-. In dat geval heb je geluk omdat de turbo stijgt van €10,- naar €20,-. In dit geval maakt je dus 100% winst, terwijl het aandeel Heineken eigenlijk maar 10% is gestegen.

Rekenvoorbeeld

Hoe werkt een turbo short?

De turbo short is het tegenovergestelde van een turbo long. Door short te gaan, profiteer je bij een daling van de koers.

We nemen nu het voorbeeld waarbij je wilt profiteren als de koers van het aandeel Royal Dutch Shell gaat dalen. De huidige koers van Shell is €25,-. Je koop een turbo short voor €5,-. De bank financiert in dit geval €20-. Het stop loss niveau is dus €30,-. Jij legt dus slechts €5,- in. Je hefboom is in dit geval 5x.

Stel je hebt geluk en de koers van Shell daalt naar €20,-. In dat geval stijgt de turbo van €5,- naar €10,-. In dit geval maakt je dus 100% winst, terwijl het aandeel Shell eigenlijk maar 20% is gedaald.

Voordelen en nadelen van een turbo

Een turbo heeft zijn voordelen en nadelen. Een voordeel is dat je dus niet het hele aandeel hoeft te kopen. Een financiële instelling kan ook een gedeelte kopen en dat wordt het financieringsniveau.

Een ander voordeel is dat er dus een veiligheid voor de belegger is ingebouwd. Je kan nooit meer kwijt raken dan de investering. Dit houdt wel in dat je dus je gehele investering kwijt kan raken.

Een nadeel van de turbo is dat ook voor de financiële instelling veiligheid is ingebouwd in de vorm van een stoploss order. Wordt de stoploss order geactiveerd, dan wordt gelijk de turbo verkocht. Daarnaast betaal je ook rente over het deel dat je leent van de bank.

Een ander nadeel is dat je door het hefboomeffect heel snel verliezen kunt maken. Met een grote hefboom kun je soms in een paar minuten al je inleg kwijt raken.

Uitgevende instellingen

Er zijn verschillende uitgevers van turbo’s. BinckBank is in Nederland een hele bekende. Andere bekende uitgevers zijn ING, Commerzbank en RBS.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.