Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de Amerikaanse stijl bij opties?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 18 jan 2021
Wat is de Amerikaanse stijl bij opties?

Opties zijn afgeleide beleggingsproducten. In de beleggingswereld is er onderscheid tussen Europese opties en Amerikaanse opties. Hoewel het allbei opties zijn, is er tussen deze twee een aanzienlijk verschil. Dat leggen we uit in dit artikel.

Hoe werken opties?

Wanneer je een optie koopt, koop je het recht om de onderliggende waarde van een optie op een vastgestelde datum voor een vastgestelde prijs te kopen op verkopen. 

Deze vastgestelde datum noemen we de expiratiedatum en de vastgestelde prijs de uitoefenprijs. De onderliggende waarde van een optie kan bestaan uit een set aandelen, een index, vastgoed of een grondstof

Opties zijn ingewikkelde beleggingsproducten die een hoog risico met zich mee kunnen brengen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Het verschil tussen Amerikaanse en Europese stijl-opties

Nu zit er tussen opties Amerikaanse stijl en opties Europese stijl een belangrijk verschil. 

Bij een Europese stijl optie kun je de onderliggende waarde alleen kopen of verkopen op de expiratiedatum. Bij een Amerikaanse stijl optie, kun je echter gedurende de hele looptijd kopen of verkopen. Hierdoor is de prijs van een Amerikaanse optie wel iets hoger dan een Europese. 

Doordat een Amerikaanse optie altijd kan worden uitgeoefend, moet de tegenpartij op ieder moment zijn plicht kunnen nakomen. 

Voordelen van een Amerikaanse optie t.o.v. een Europese optie

Het eerste voordeel is dat Amerikaanse opties een lagere spread hebben dan Europese. De spread is het verschil tussen de bied- en laatkoers van een optie. Doordat er op de Amerikaanse markt meer handelaren aanwezig zijn is de spread kleiner. Dit zorgt bij de belegger voor kostenvoordelen. 

Een tweede voordeel is de openingstijd van de Amerikaanse beurs. De beurs is geopend van 15:30 tot 22:00 Nederlandse tijd. De Nederlandse beurs is geopend van 09:00 tot 17:30. Bij opties is het belangrijk om actief te handelen. De meeste mensen werken overdag en hebben dan geen tijd om actief te beleggen

Dus gekeken naar de openingstijden is het voor veel mensen makkelijker om actief te handelen in Amerikaanse stijl opties dan in Europese stijl opties.

Een ander voordeel is dat de markt van Amerikaanse opties aanzienlijk groter is. Op deze beurs is keuze tussen meer dan drieduizend opties. Dit is dan ook de grootste optiemarkt. In Nederland is er keuze tussen ongeveer 90 opties. 

Nadelen van een Amerikaanse optie t.o.v. een Europese optie

Een nadeel van de Amerikaanse optie is het valutarisico. De opties worden aangekocht in een andere valuta dan de euro, namelijk dollars. Wanneer de koers van de dollar ten opzichte van de euro schommelt, kan dat ten koste gaan van het rendement.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.