Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de benchmark bij beleggen?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 03 nov 2021
Wat is de benchmark bij beleggen?

De benchmark speelt een belangrijke rol bij beleggen. We leggen je in dit artikel uit wat de benchmark is en hoe deze wordt gebruikt door beleggers.

Betekenis benchmark

Benchmark betekent maatstaf of ijkpunt. Door te vergelijken met de benchmark kun je bepalen of iets goed of slecht presteert.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

 • Moet ik instappen bij onrust?
 • Moet ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze vicieuze cirkel?
 • Impact van het Coronavirus
 • Het perfecte instapmoment

Toepassing van de benchmark

Bij beleggen wordt een benchmark gebruikt om te bepalen of een fonds of beleggingsportefeuille goed presteert. Vaak wordt een beursindex gebruikt als benchmark.

Verderop in dit artikel geven we een aantal voorbeelden van veelgebruikte benchmarks.

Benchmark of benchmarking wordt ook buiten de beleggingswereld veel gebruikt. Het wordt dan gebruikt als een soort test om bijvoorbeeld verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.

Bedrijven uit dezelfde sector met grotendeels dezelfde structuur worden dan onderling vergeleken. Zo kunnen de bedrijven zien wat zij kunnen verbeteren en wat hun sterke punten zijn ten opzichte van anderen.

Dit wordt ook wel eens bij verschillende vermogensbeheerders gedaan. De cijfers en prestaties van een aantal vermogensbeheerders worden dan naast elkaar gelegd, om te kijken wie er goed en minder goed presteert ten opzichte van de andere vermogensbeheerders.

In elk geval is het doel natuurlijk om boven de benchmark uit te komen. De vermogensbeheerder, het fonds of de portefeuille presteert dan beter dan het gemiddelde of dan het referentiepunt.

Voorbeelden benchmark bij fondsbeleggen

Meestal worden de grote, bekende indices als benchmark gebruikt om te bepalen of een fonds of portefeuille goed presteert. In Nederland is de AEX bijvoorbeeld een veel gebruikte benchmark. Wanneer het gaat om wereldwijde beleggingen is de MSCI World Index bekend of de S&P 500 Index voor Amerikaanse beleggingen.

De juiste benchmark kiezen

Wanneer je een fonds of portefeuille wilt vergelijken met een benchmark, moet je natuurlijk de juiste benchmark kiezen. Bij het kiezen van een benchmark is het belangrijk om op een aantal punten te letten:

 • De regio - Wanneer je belegt in een fonds dat zich enkel focust op beleggingen in Europa, dan is de MSCI World Index geen goede maatstaf, omdat deze beleggingen uit de hele wereld mee neemt.
 • De marktkapitalisatie - Heb je een portefeuille met uitsluitend Nederlandse mid- en small cap aandelen, omdat je wilt profiteren van de mogelijke groei van de bedrijven? Dan is het kiezen van de AEX als benchmark niet verstandig. De AEX bevat voor het grootste gedeelte large cap aandelen. Dat is dus niet representatief voor jouw portefeuille. Je kunt dan beter de AMX of ASCX index als benchmark gebruiken.
 • De producten - In de meeste beleggingsportefeuilles zitten niet alleen aandelen, maar ook obligaties. Wanneer je zo’n portefeuille vergelijkt met een aandelenindex, kun je opnieuw geen goede vergelijking maken.

De prestaties van een fonds of portefeuille vergelijken met een benchmark kan heel handig zijn, mits de juiste benchmark is gekozen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

 • Informatieboekje
 • Axento voorbeeldportefeuilles
 • 10 beleggingstips
 • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.