Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is de koers-winstverhouding?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 30 apr 2021
Wat is de koers-winstverhouding?

De koers-winstverhouding is een financiële ratio waarmee je de koers van een aandeel kunt afzetten tegen de winst per aandeel. Het geeft een indicatie van de waardering. Die laat zien of een aandeel relatief duur (overgewaardeerd) of goedkoop (ondergewaardeerd) is.

Beleggers gebruiken de koers-winstverhouding om de koopwaardigheid te beoordelen. In het Engels heet het de price-earnings ratio.

Hoe bereken je de koers-winstverhouding?

De koers-winstverhouding bereken je door de huidige koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel. De formule ziet er als volgt uit:

K/W = koers / (winst per aandeel) 

Hierin kun je de winst per aandeel simpelweg berekenen door de totale winst van het bedrijf te delen door het aantal uitstaande aandelen. De koers-winstverhouding kan niet worden berekend bij een bedrijf dat geen winst maakt.

Hieronder geven we een voorbeeld van de berekening. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment
Rekenvoorbeeld

Rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld berekenen we de K/W van het fictieve aandeel ABC. 

• De winst van het bedrijf over 2018 is €3.500.000,-
• Het bedrijf heeft 1.500.000 uitstaande aandelen
• De koers  op 31 december 2018 was €25,30

De winst per aandeel bereken je als volgt: €3.500.000,- / 1.500.000 = 2,33. Nu kunnen we de koers-winstverhouding gaan berekenen met de genoemde formule:

K/W = 25,30 / 2,33 = 10,84
Aandeel ABC heeft dus een koers-winstverhouding van 10,84.

Wat is een goede koers-winstverhouding?

Voor alsnog zegt deze waarde van de koers-winstverhouding je niet veel. Want wanneer is de koers-winstverhouding nu precies goed? En wanneer niet? 

Het beoordelen van de koers-winstverhouding is niet zo zwart-wit. Het kan namelijk verschillende dingen zeggen over een aandeel. Over het algemeen wordt een verhouding van 10 of lager als een lage koers-winstverhouding gezien. Dat wijst op een goedkoop aandeel.

Een verhouding tussen 10 en 17 wordt gezien als gemiddeld en een verhouding boven 17 wordt als hoog bestempeld. Dat wijst op een duur aandeel.

Aan de andere kant kan een lage koers-winstverhouding ook een lage winstverwachting weerspiegelen. Wanneer men verwacht dat een bedrijf in de toekomst minder winst zal behalen, zijn beleggers niet meer bereid een hoge prijs voor het aandeel te betalen. Dit heeft een lage koers-winstverhouding als gevolg.

Een hoge koers-winstverhouding kan ook duiden op een verwachting van hoge winst in de toekomst, maar nu nog niet. De koers stijgt door deze verwachting, waardoor ook de koers-winstverhouding stijgt.

Koers-winstverhouding gebruiken bij beleggen

Door de verschillende interpretaties van de koers-winstverhouding, is het moeilijk om de ratio een-op-een te gebruiken bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Bij beleggen is het daarom ook verstandig om verder te kijken.

Om de onzekerheid van de koers-winstverhouding weg te nemen is het van belang om de koers-winstverhouding van een aandeel over langere termijn te volgen. Ook is het slim om de ratio van een aandeel te vergelijken met andere aandelen in dezelfde sector.

De koers-winstverhouding alleen is niet genoeg om een aandeel goed te beoordelen. Maar, omdat het de waardering van het aandeel weergeeft, is deze verhouding wel handig als onderdeel van fundamentele analyse. Andere financiële ratio’s waarop je een aandeel of bedrijf kunt beoordelen zijn de intrinsieke waarde per aandeel en de rentabiliteit op eigen vermogen.

Overweeg je om zelf aandelen te kopen? Lees dan ons blogbericht met 8 essentiële tips bij het kopen van aandelen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.