Wat zijn bedrijfsobligaties?

Leestijd ± 1 minuten
Laatste update: 11 feb 2020
Wat zijn bedrijfsobligaties?

Bedrijfsobligaties zijn obligaties die zijn uitgegeven door bedrijven. Obligaties van bedrijven zijn een mooie aanvulling op andere beleggingen zoals aandelen of staatsobligaties.

Waarom geven bedrijven obligaties uit?

Bedrijven hebben continu geld nodig om te kunnen doorgroeien of te investeren. Het uitgeven van obligaties is dan een populaire manier om nieuw geld aan te trekken. Een andere manier om aan geld te komen is om het bedrijf op de beurs te brengen. Nadeel hierbij is dat (een deel van) de aandelen van het bedrijf in handen komen van beleggers. Bij obligaties is dat niet het geval.

Waarom beleggen in bedrijfsobligaties?

Bedrijfsobligaties zijn veiliger dan aandelen. Dit komt omdat obligaties een vaste looptijd hebben. Aan het einde van de looptijd ontvang je als belegger je inleg terug, als het bedrijf tenminste niet failliet is gegaan. Bij een eventueel faillissement worden obligatiehouders daarnaast eerder uitbetaald dan aandeelhouders. Mogelijk ontvang je hierdoor nog een deel van je inleg terug. Verder ontvang je als belegger periodiek rente op je obligaties.

Soorten bedrijfsobligaties

Er zijn verschillende soorten bedrijfsobligaties. Over het algemeen onderscheiden beleggers veilige kredietwaardige obligaties en risicovollere high yield obligaties. Obligaties van bedrijven met een rating van BBB of hoger worden beschouwd als veilig. Obligaties met een rating van BB of lager worden als meer risicovol beschouwd. Hierbij geldt ook hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement.

Er bestaan ook duurzame bedrijfsobligaites. Dit noemen we groene obligaties. Dit zijn obligaties die speciaal zijn uitgegeven door bedrijven om specifieke duurzame projecten te ondersteunen.

Hoe beleggen in bedrijfsobligaties?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in bedrijfsobligaites. Je kunt zelf individuele bedrijfsobligaties kopen op de beurs. Het is echter verstandiger om gespreid te beleggen. Op die manier verklein je het risico bij een eventueel failissement.

Een goede manier om gespreid te beleggen in bedrijfsobligaties is door middel van indexfondsen of ETF's. Op die manier beleg je met één transactie direct in honderden bedrijfsobligaties tegelijk.


Deel via social media:

E-book

E-book 'Sparen of beleggen'

  • Hoe werkt beleggen nu precies?
  • Hoe lang blijft de spaarrente nog laag?
  • 5 voorwaarden om te starten met beleggen
  • Moet ik nu instappen?
  • Handige keuze-checklist: Sparen of Beleggen?

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via [email protected]

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.