Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat zijn staatsobligaties?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 15 sep 2021
Wat zijn staatsobligaties?

Staatsobligaties zijn obligaties die zijn uitgegeven door landen en overheden. In Nederland is het Agentschap van het Ministerie van Financiën verantwoordelijk voor het uitgeven van de Nederlandse staatsobligaties.

Waarom geven landen obligaties uit?

De inkomsten van een land bestaan grotendeels uit belasting of grondstoffen die ze verkopen zoals olie of gas. Landen hebben natuurlijk ook te maken met grote uitgaven. De inkomsten van landen lopen niet altijd gelijk met de uitgaven, dus landen lenen continu geld om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. De belangrijkste manier om snel geld te kunnen lenen is door uitgifte van staatsobligaties.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe worden staatsobligaties uitgegeven?

Staatsobligaties kunnen op verschillende manieren worden uitgegeven. Meestal gebeurt dat middels een soort veiling. Institutionele beleggers kunnen vooraf inschrijven op de uitgifte van nieuwe obligaties. Als de obligatie is volgeschreven, verplaatst de handel zich naar de beurs en kan iedere belegger er in handelen.

Waarom beleggen in staatsobligaties?

Allereerst vanwege de rente die je als belegger ontvangt. Echter, de rente op staatsobligaties is tegenwoordig laag. Van sommige landen is de rente op hun obligaties nu zelfs negatief. Het gevolg is dat je als belegger moet betalen om in staatsobligaties te beleggen.

Met name Europese staatsobligaties hebben een hoge rating. Dat wil zeggen een laag risico. Vanwege dit lage risico zijn staatsobligaties een soort veilige haven tijdens een crisis op de financiële markten. Beleggers switchen in tijden van onrust meestal van aandelen naar staatsobligaties. Dit heeft als gevolg dat de koersen van staatsobligaties stijgen als het slecht gaat op de beurs. Staatsobligaties hebben daarmee een beschermende functie binnen een beleggingsportefeuille.

Wil je weten waar je, naast staatsobligaties, nog meer in kunt beleggen? Lees dan eens Waar kun je in beleggen?


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.