Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Beleggen in Small caps

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 28 jan 2021
Beleggen in Small caps

Beleggen in small caps is het beleggen in aandelen van bedrijven met een relatief kleine beurswaarde. Deze bedrijven hebben vaak nog veel groeipotentie wat kan leiden tot een hoog rendement.

Over het algemeen ligt de beurswaarde van een small cap tussen de 300 miljoen en 2 miljard Amerikaanse dollar. Wanneer een aandeel boven deze grens uitgroeit, wordt het een mid cap en daarna een large cap.

Wat zijn Small caps?

Small caps zijn aandelen van relatief kleine bedrijven. Er bestaat geen exacte definitie voor, maar over het algemeen gaan beleggers uit van bedrijven met een omvang of beurswaarde kleiner dan twee miljard dolllar.

De letterlijke betekenis van small cap is 'small market capitalisation'. Market capitalisation is een Engele term voor marktkapitalisatie, wat weer een synoniem is voor de beurswaarde van een bedrijf.

Ongeveer 80% van alle beursgenoteerde aandelen in de wereld zijn small caps. Het universum van small cap aandelen is dus heel groot en omvangrijk.

Een punt van aandacht is de lagere liquiditeit van deze kleine aandelen. Kleinere bedrijven zijn vaak minder bekend en er wordt daarom minder vaak in gehandeld. Small caps zijn hierdoor minder goed verhandelbaar dan bijvoorbeeld large caps.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Nederlandse small cap aandelen

Nederlandse small cap aandelen vind je terug in de AScX Index. De AScX index is de derde index op de Amsterdamse effectenbeurs na de AEX index en de AMX index. In de AScX index zijn de aandelen opgenomen van de 25 bedrijven waarvan de beurswaarde onder die van large caps (AEX Index) en mid caps (AMX index) ligt.

Overweeg je om zelf aandelen te gaan kopen? Lees dan onze 8 essentiële tips bij het kopen van aandelen.

Waarom beleggen in small caps?

Het voordeel van beleggen in small caps ligt in het feit dat deze bedrijven nog volop willen en kunnen groeien. Hierdoor kan de waarde van deze relatief kleine bedrijven nog veel stijgen. Het groeipotentieel is dus erg groot.

Kleinere bedrijven zijn vaak wel wat risicovoller om in te beleggen dan mid of large caps. Vaak is zo'n bedrijf nog in handen van de eerste oprichter of is het nog een familiebedrijf. Dit kan meer risico met zich meebrengen, maar vanwege het hoge groeipotentieel is het verwachte rendement op lange termijn ook hoger.

Risico en rendement gaan dus ook bij small caps hand in hand.

Wil je weten waarin je nog meer kunt beleggen? Lees dan eens Waar kun je in beleggen?

Spreiding is essentieel bij small cap beleggen

Spreiding is sowieso verstandig als je gaat beleggen, maar bij kleinere aandelen is het extra belangrijk. Bij kleinere bedrijven is het risico op een failissement in de regel hoger dan bij grotere, volwassen bedrijven zoals large caps.

Door breed te spreiden kun je dit specifieke, individuele bedrijfsrisico beperken, zonder dat je verwachte rendement eronder lijdt. Een makkelijke manier om te spreiden is door te beleggen in een small cap indexfonds of small cap ETF.

Voorbeelden van small caps

In de Nederlandse AXcX index, de small cap index, zijn 25 small caps opgenomen. Enkele bekende bedrijven hieruit zijn Ajax, Lucas Bols, Sligro en TomTom. Wanneer we verder kijken dan onze lansgrenzen zijn bekende namen Logitech, Six Flags, Scout24 en Goodyear Tire & Rubber.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.