Wat is indexbeleggen?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 30 dec 2019
Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie waarbij je belegt in beleggingsproducten die een bepaalde beursindex volgen. Je belegt dus niet in één individueel bedrijf, maar in een hele index vol bedrijven. Voorbeelden van bekende indexen zijn de AEX Index (25 Nederlandse bedrijven) en de Dow Jones (30 Amerikaanse bedrijven). Beleggingsproducten waarmee je eenvoudig kunt indexbeleggen zijn indexfondsen en ETF’s.

De voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. De reden hiervoor is dat indexbeleggen veel voordelen biedt ten opzichte van het traditionele actieve beleggen. Hieronder gaan we achtereenvolgens in op de voordelen van indexbeleggen.

Indexbeleggen is eenvoudig

Indexbeleggen is een relatief eenvoudige vorm van beleggen. Je hoeft bij indexbeleggen namelijk niet zelf te bepalen in welke bedrijven je wel of niet wilt beleggen. Als indexbelegger koop je namelijk gewoon een ETF of Indexfonds dat een complete index van allerlei bedrijven volgt. Je hebt bij indexbeleggen dus geen jarenlange ervaring of professionele beleggingskennis nodig om te beleggen. 

Brede spreiding

Een beursindex bestaat vaak uit tientallen, honderden of soms duizenden verschillende bedrijven. Als indexbelegger ben je dus vaak in één klap goed gespreid. Dit is een voordeel van indexbeleggen, aangezien een goede spreiding je beleggingsrisico aanzienlijk verlaagt.

Indexbeleggen is goedkoop

Het volgen van een index zoals een indexfonds of ETF doet, is weinig arbeidsintensief. De kosten van indexbeleggen zijn daarom erg laag. Bij actief beleggen zijn de kosten juist hoog. Daar moeten experts onderzoek doen, bedrijven bezoeken en cijfers analyseren. Dit is arbeidsintensief en daarom zijn de kosten van actieve beleggingsfondsen vaak 1% of 1,5% per jaar hoger.

Het rendement van indexbeleggen

Wetenschappelijke onderzoeken tonen jaar op jaar aan dat indexbeleggen een hoger rendement oplevert dan actief beleggen. De voornaamste reden hiervoor is simpelweg dat indexbeleggen goedkoop is. De extra kosten die actieve beleggers maken, resulteren in de praktijk vaak niet in een hoger rendement. Indexbeleggen blijkt daarom vaak de beste keuze voor beleggers als het om rendement gaat.

“By periodically investing in an index fund, for example, the know-nothing investor can actually outperform most investment professionals.”

- Warren Buffett -

Indexbeleggen geeft rust

Als indexbelegger kun je ontsnappen aan de waan van de dag waar actieve beleggers wel mee te maken hebben. Een indexbelegger hoeft zich niet druk te maken om allerlei bedrijfsspecifiek nieuws. Hij is immers breed gespreid belegd, waardoor het niet uitmaakt welk bedrijf goed of minder goed presteert. Tegenvallers van het ene bedrijf worden weer opgevangen door meevallers. En als de beurs in zijn geheel stijgt, profiteer je daar natuurlijk ook van mee.

Laag instapbedrag

Bij indexbeleggen kun je ook met een laag instapbedrag snel en eenvoudig goed gespreid beleggen. Sommige indexfondsen of ETF’s beleggen in een wereldwijde index met meer dan 1.500 verschillende aandelen. Met een paar duizend euro is het nagenoeg onmogelijk en erg duur om al deze aandelen stuk voor stuk zelf te kopen. Indexbeleggen is voor beleggers met een laag instapbedrag dus een uitkomst omdat je met één transactie wereldwijd en goed gespreid kunt beleggen.

Groot aanbod

Voor vrijwel elke beleggingscategorie, regio, land of sector is er wel een indexfonds of ETF beschikbaar. Of je nu in aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta of vastgoed wilt beleggen, met indexbeleggen kan het allemaal.

Bij het samenstellen van de modelportefeuilles voor klanten maakt Axento ook gebruik van indexfondsen en ETF’s. 


Deel via social media:

E-book

E-book 'Sparen of beleggen'

  • Hoe werkt beleggen nu precies?
  • Hoe lang blijft de spaarrente nog laag?
  • 5 voorwaarden om te starten met beleggen
  • Moet ik nu instappen?
  • Handige keuze-checklist: Sparen of Beleggen?

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.