Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat betekent Asset Allocatie?

Leestijd ± 3 minuten
Laatste update: 03 nov 2021
Wat betekent Asset Allocatie?

De asset allocatie is de verdeling tussen verschillende soorten beleggingscategorieën binnen een beleggingsportefeuille. Een voorbeeld van een asset allocatie is: 50% aandelen, 40% obligaties en 10% cashgeld.

Asset allocatie is belangrijk

Het bepalen van de juiste asset allocatie is misschien wel het belangrijkste onderdeel van beleggen. Dat komt omdat de verhouding tussen beleggingscategorieën doorslaggevend is voor het verwachte rendement en risico.

Natuurlijk mag je de selectie van individuele beleggingen niet over het hoofd zien, maar de asset allocatie is uiteindelijk de belangrijkste factor bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille.

In onderstaande afbeelding staan de verschillende asset allocaties van Axento vermogensbeheer.

Wat betekent Asset Allocatie?

[1] Strategic Asset Allocation and Other Determinants of Portfolio Returns - Hoernemann, Junkans and Zarate Study, Winter 2005

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Asset allocatie verdeling

Het belangrijkste onderdeel van de asset allocatie is het bepalen van de verhouding tussen de twee voornaamste beleggingscategorieën: aandelen en obligaties. Aandelen worden over het algemeen als risicovol beschouwd en leveren daarom een hoog verwacht rendement op. Obligaties zijn juist minder risicovol, maar het verwachte rendement is ook lager.

Des te hoger de weging van aandelen binnen de asset allocatie, des te hoger het verwachte rendement en risico. Bestaat je asset allocatie voor een groter gedeelte uit obligaties, dan is het risico en het verwachte rendement lager.

Vermogensbeheerders en banken gebruiken vaak verschillende asset allocaties. Deze worden vastgelegd in risicoprofielen. Een defensief risicoprofiel bestaat dan bijvoorbeeld voor 75% uit obligaties en 25% aandelen.

Een offensief risicoprofiel bestaat meestal voor een groter gedeelte uit aandelen, bijvoorbeeld 75% aandelen en 25% obligaties. Een neutraal profiel bestaat vaak voor 50/50 uit aandelen en obligaties. Een zeer offensief risicoprofiel bestaat voor 90% uit aandelen en voor 10% uit obligaties. 

Asset allocatie bepalen

Welke asset allocatie het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Indien u bijvoorbeeld niet wakker ligt van flinke koersschommelingen en een hoog rendement nastreeft, dan past een asset allocatie met overwegend aandelen u wellicht het beste (offensief).

Bent u daarentegen wat voorzichtiger en belegt uw met geld dat u nodig heeft voor uw pensioen, dan is een asset allocatie met voornamelijk obligaties meer geschikt (defensief).

Om uw persoonlijke situatie te vertalen naar een geschikte asset allocatie, zetten we hieronder een aantal belangrijke uitgangspunten op een rijtje.

Rendement

Wanneer u een zo hoog mogelijk rendement nastreeft en de risico hiervan accepteert, dan is een asset allocatie met overwegend aandelen het meest passend. Bent u al tevreden met een paar procent meer dan op de spaarrekening, dan is een defensievere asset allocatie aanbevolen.

Risicobereidheid

Uw asset allocatie hangt af van hoeveel risico u bereid bent te nemen. Ligt u ’s nachts wakker wanneer de beurzen zijn gedaald en wordt u onrustig van beweeglijkheid op de beurs, zorg dan voor een defensieve asset allocatie bestaande uit weinig aandelen en juist meer obligaties.

Indien u niet wakker ligt van de volatiliteit op de beurs en een sterke tussentijdse daling van uw vermogen accepteert, dan is een offensieve asset allocatie met overwegend aandelen voor u geschikt.

Beleggingshorizon

Des te langer uw beleggingshorizon, des te meer risico u kunt lopen met uw beleggingen. Een asset allocatie met overwegend aandelen is geschikt indien u uw geld langere tijd (>10 jaar) niet nodig heeft. Heeft u het geld dat u belegt op korte termijn nodig, neem dan minder risico en pas uw asset allocatie hier op aan.

Beleggingsdoel

Hoe belangrijk is het dat u uw beleggingsdoel haalt? Heeft u uw belegd vermogen nu of in de toekomst nodig om in uw dagelijkse levensonderhoud te voorzien, dan is het verstandig om niet al te veel risico te lopen.

Een defensieve asset allocatie is in dit geval meer geschikt. Heeft u geen doel, en streeft u juist zo hoog mogelijke rendementen na, dan kunt u offensiever beleggen en is een offensieve verdeling van uw asset allocatie passend.

Als je bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met werken, is je asset allocatie ook belangrijk. Heb je nog een lange weg te gaan tot je pensioendatum, dan kun je offensief beleggen. Komt je pensioenleeftijd steeds dichterbij, dan is het verstandig om defensiever te beleggen.

Asset allocatie onderscheid

Professionele beleggers maken vaak nog onderscheid tussen de strategische asset allocatie en de tactische asset allocatie. De strategische asset allocatie bestaat uit de verdeling over verschillende beleggingscategorieën zoals in dit artikel besproken.

Om in te spelen op marktomstandigheden kan ook worden afgeweken van de strategische asset allocatie. Bijvoorbeeld door tijdelijk minder in aandelen te beleggen wanneer je verwacht dat beurzen gaan dalen. Deze aangepaste, tijdelijke asset allocatie wordt de tactische asset allocatie genoemd.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.