Wat is een groene obligatie?

Wat is een groene obligatie?

Steeds meer (professionele) beleggers zoeken naar manieren om duurzaam te beleggen. Dit heeft geleid tot een flinke stijging van duurzame indices, beleggingsfondsen en ETF’s. Een ander initiatief dat de laatste jaren aan een opmars bezig is zijn groene obligaties. In dit artikel nemen we deze relatief nieuwe belegging onder de loep.

Een groene obligatie (‘Green Bond’ in het Engels) is een obligatie waarmee milieuvriendelijke projecten worden gefinancierd. Qua structuur is een groene obligatie hetzelfde als een normale obligatie. De prijsvorming is hetzelfde en ze worden op de reguliere manier via de beurs verhandeld. Beleggen in groene obligaties valt onder de categorie impact beleggen.

Alles weten over soorten obligaties?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Door wie worden groene obligaties uitgegeven?

Groene obligaties worden uitgegeven door:

  • Supranationale instellingen: bijvoorbeeld de Europese Investeringsbank (EIB).
  • Overheden: met name Frankrijk, Nederland, Duitsland en de VS.
  • Semi-overheden: genationaliseerde bedrijven, gemeentes en provincies.
  • Bedrijven: bedrijven uit allerlei verschillende sectoren zoals de energie of financiële sector.

Geschiedenis van de groene obligatie

De eerste groene obligatie werd in 2007 gelanceerd door de European Investment Bank (EIB). De uitgifte van groene obligaties groeide in de jaren daaropvolgend gestaag. In 2013 hebben bedrijven deze markt ook ontdekt en is hun marktaandeel sterk toegenomen. In 2016 was Polen het eerste land dat een groene obligatie uitgaf.

Aan welke criteria moet een Green bond voldoen?

Tot op heden is er geen gestandaardiseerde definitie van een Green Bond. De financiële sector heeft zelf initiatief genomen om tot een heldere definitie te komen. De International Capital Markets Association (ICMA) heeft hiervoor de zogenaamde Green Bond Principles (GBP) opgesteld. Hierin zijn vrijwillige richtlijnen opgenomen waaraan de uitgifte van een Green Bond moet voldoen.

Sinds kort bieden een aantal organisaties aan om groene obligaties te verifiëren. Een uitgevende partij kan laten controleren of hun groene obligatie voldoet aan de richtlijnen van de GBP.

Wat zijn de richtlijnen voor groene obligaties volgens de GBP?

De GBP bestaat uit vier kerncomponenten.

  1. Gebruik van de opbrengst: de opbrengst moet gebruikt worden voor ‘Green projects’. Dit zijn projecten waar een duidelijk milieuvoordeel mee wordt behaald.
    Voorbeelden van Green Projects zijn: Duurzame energie, energie efficiëntie, preventie van milieuverontreiniging, duurzame landbouw, biodiversiteit, duurzaam vervoer, duurzaam watergebruik en groen bouwen.
  2. Proces voor projectevaluatie en –selectie: de uitgever van een groene obligatie moet duidelijk communiceren over duurzaamheidsdoelstellingen, het selectieproces van een green project en hoe de risico’s worden beheerst.
  3. Beheer van de opbrengsten: de met de obligatie opgehaalde investeringen moeten extern worden aangehouden en worden bewaakt op een aparte rekening. Bij voorkeur moeten de uitgaven worden gecontroleerd door een onafhankelijke accountant.
  4. Rapportage: de uitgevende instellingen moeten actuele informatie rapporteren over het gebruik van de opbrengsten. Het jaarverslag moet een lijst van de aangewezen groene projecten bevatten, evenals de toegewezen bedragen en hun verwachte impact.

Green washing

De richtlijnen van de GBP zijn vrijwillig. Wie een groene obligatie uitgeeft is niet verplicht om zich hieraan te houden. Het risico bestaat dus dat groene obligaties worden uitgegeven, zonder dat hiermee duurzame projecten worden gefinancierd. Dit word ook wel green washing genoemd. Het is de taak van een vermogensbeheerder of beleggingsfonds om te beoordelen welke groene obligaties wel of niet duurzaam genoeg zijn.

Wat zijn de voordelen om een groene obligatie uit te geven?

Met de uitgifte van een groene obligatie kan een uitgevende instelling onderstrepen dat zij graag duurzaam willen ondernemen. Met de opbrengst worden milieuvriendelijke projecten gefinancierd. Dit spreekt een specifieke groep beleggers aan die graag duurzaam willen investeren.

Wat zijn de voordelen om in een groene obligatie te beleggen?

Door te beleggen in een groene obligatie weet je dat jouw investering wordt gebruikt voor duurzame projecten. Je draagt hiermee zelf bij aan een duurzamere wereld.

Welke landen lopen voorop?

Binnen het universum van groene obligaties is Europa sterk overwogen. In Frankrijk gevestigde overheden en bedrijven geven de meeste groene obligaties uit. Ook Nederland en Duitsland staan in de top 5. In Nederland hebben de Nederlandse Waterschapsbank, ING Bank en ABN AMRO één of meerdere groene obligaties uitgegeven. Landen buiten de Europese Unie waarin groene obligaties worden uitgeven zijn bijvoorbeeld de VS, Canada, China en Australië.

Opgerichte groene obligatie-indices

De markt voor groene obligaties wordt steeds meer volwassen. In 2014 zijn de eerste groene obligatie-indices opgesteld. Onderstaand worden de vijf belangrijkste benoemd. Elke index hanteert zijn eigen criteria, meestal op basis van de GBP.

  • Bloomberg Barclays MSCI Green Bond index
  • BAML Green Bond Index
  • S&P Green Bond (Select) Index
  • Solactive Green Bond Index
  • ChinaBond China Green Bond (Select) Index

Karakteristieken van een groene obligatie-index

Groene obligaties laten zich het beste vergelijken met aggregate benchmarks zoals de Bloomberg Barclays Euro Aggregate Index. Het universum van Europese groene obligaties bestaat namelijk net als de Euro Aggregate benchmark uit staatsobligaties, staatsgerelateerde obligaties en bedrijfsobligaties.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.